Halka arz için 100’e yakın şirket sırada

FODER Başkanı Attila Köksal, halka arz için 100’e yakın şirketin hazırlık yaptığını, bunların bir kısmının SPK onayını beklediklerini dile getirerek yerli yatırımcının büyük ilgisinin şirketleri halka arza yönelttiğini kaydetti...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yerli yatırımcının çığ gibi büyüyen talebi şirketleri halka arza yöneltti. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Ocak 2021 itibariyle 2 milyon 168 bin 605 kişiye ulaştı. Yerli yatırımcı sayısı da 2 milyon 156 bin 283 kişiye çıktı. Yeni gelen yerli yatırımcının ise çoğu halka arzlar için hisse senedi piyasasına katıldı.

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Attila Köksal, Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) dosyası bekleyen çok sayıda şirket olduğunu belirterek bu yoğun talep nedeniyle şirketlerin denetim firması ve aracı kurum bulmakta da zorlandığını vurguladı. Köksal, halka arz edilen şirketlerin genelde küçük veya orta ölçekli olduklarını ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmediklerini dile getirdi.

Köksal, yeni yatırımcıların hisse senedi piyasalarına ilgisinin sadece Türkiye’de yaşanmadığını söyleyerek, bunun temel nedeninin piyasalardaki para bolluğu ve düşük faiz oranları Her ne kadar 2021 yılı içinde ülkemizde faiz oranları yükselmiş olsa da, bu yükselişin borsaya olan ilgiyi azaltmamış olduğunu kaydetti. Birçok şirketin halka açılmak istediğini ve SPK ile halka arzlara danışmanlık ve aracılık hizmeti veren kurumlarda bir sıkışma olduğunu belirten Köksal, “Herkes bu halka arz furyasına katılmak istiyor. Bunun nedeni de halka arz endeksindeki hareket. Halka arz edilen şirketlerin performansını gösteren bu endeks yılbaşından itibaren yüzde 37 artış gösterdi. Aynı dönemde tüm hisseleri kapsayan BISTTUM yüzde 6, BIST100 de yüzde 3 artış gösterdiler. 2020 yılı boyunca da halka arz endeksi yüzde 200 artmış, diğer endekslere büyük fark atmıştı” dedi.

Hesaplar sadece halka arzda kullanıldı

MKK verilerine göre yatırımcıların yüzde 50'sinin toplam portföy büyüklüğünün 5 bin TL'nin altında olduğunu belirten Köksal, “483 bin kişinin portföy büyüklüğü 100 TL'den düşük. Bu hesaplar halka arzlardan pay alabilmek için açılmış ve sadece halka arzlarda kullanılan hesaplar. Ocak ayı içinde açılan hesapların çoğu halka arzdan hisse almak için geliyor. 72 bin kişinin portföy büyüklüğü 0-1 lira arasında. 410.9 bin kişinin 1-100 lira arasında, 101-1000 lira arası 333 bin 230 hesap var.

Çoğu aynı hesap zaten halka arzdan hisse almak için çocuğunun, eşinin, tanıdığının adına hesap açıyor. Halka arzlara çok yoğun talep geliyor ve kişi başına ancak 300-500 liralık bir pay düşüyor. Vatandaş halka arzlardan daha fazla pay alabilmek için böyle bir yöntem uyguluyor. Ancak halka arz edilen şirketlerin performansı ve halka arz endeksinin hareketi dikkat çekici” diye konuştu.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar