Halkbank davasında kritik gelişme

Amerikanın Sesi Radyosundan Can Kamiloğlu'nun haberine göre Halkbank davasında pazarlıklar sürüyor, uzlaşı sağlanabilir. Haber akışı sonrası Halkbank hissesi primli seyrediyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Başkanı Joe Biden’ın New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’na  atadığı Damian Williams’ın görevi Senato’da yapılan oturumda  onaylandı. Senato, New York Doğu Bölgesi Başsavcılığı’na atanan Breon Peace’in görevini de onayladı. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı  görevine atanacak Williams’ın sermaye piyasalarındaki yolsuzluklar ve  dolandırıcılık soruşturmalarında uzman olduğu belirtiliyor.

Amerikanın Sesi Radyosundan Can Kamiloğlu'nun haberine göre, Williams, aralarında Rıza Sarraf ve Halkbank davası soruşturmalarının  yürütüldüğü New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’na atanan ilk siyah Amerikalı oldu. New York Doğu Bölgesi Başsavcılığı’na atanan Peace’in  de siyah olması New York’ta ilklerin gerçekleşmesi olarak yorumlandı.

“Sarraf davasında soruşturmalar hız kazanacak”

Uzun bir süre sonra Sarraf davası soruşturmasının sürdüğü bölgeye  asaleten yeni bir başsavcının atanmasını değerlendiren New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut, Senato’nun onayıyla görevine başlayacak yeni  başsavcıyla birlikte Sarraf davası ve yürütülen soruşturmanın  hızlanacağını öngördüğünü söyledi.

Akbulut, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, çok uzun yıllar geçmesine  rağmen hakkındaki tüm suçlamaları kabul eden Sarraf hakkında verilecek  hapis cezasıyla ilgili karar duruşmasının yapılmadığını, ayrıca 50’den  fazla gizli dosyanın bulunduğu davada gizli dosyaların zamanla açılıp,  soruşturmanın hız kazanacağını ifade etti.

Akbulut, Halkbank davasındaysa temyiz mahkemesinden henüz bir karar  çıkmamasını da “hukuk değil siyaset davaya hakim oldu” diye  değerlendirdi. Akbulut, savcılıkla Halkbank arasında bir pazarlık ve  uzlaşma sürecinin yürütülmekte olabileceğine de dikkat çekti.

“Sarraf davası ve soruşturma sürecini çok iyi biliyor”

Akbulut, “New York Güney Bölgesi’ne atanan yeni Başsavcı Damian Williams, Senato’nun onayıyla birlikte görevine başlayacak. Uzun  yıllar sonra ABD’nin en önemli başsavcılık bölgesinde vekaleten değil,  asaleten göreve getirilmiş, Senato tarafından onaylanmış bir başsavcı  çalışacak. Bu başsavcılık bölgesi aralarında Sarraf davası ve bu  davada sanık olarak yargılanan Halkbank davasının da yürütüldüğü, eski Başkan Donald Trump’la ilgili dava ve soruşturmaların yürütüldüğü çok  önemli bir bölge. Willams uzun yıllar Sarraf davası soruşturmasını  başlatan Preet Bharara’nın yardımcılığını yapmış, bu dosya ve  soruşturma sürecine oldukça hakim bir kişi, göreve başlamasıyla  birlikte soruşturma süreci hızlanacak. Türkiye’nin merakla izlediği  dava ve yürütülen soruşturma sürecinde yeni gelişmeler olacaktır” dedi.

“Halkbank davasında pazarlıklar sürüyor, uzlaşı sağlanabilir”

Avukat Akbulut, Halkbank davasında pazarlıkların sürdüğü görüşünde  olduğunu belirterek,” Bildiğiniz gibi Sarraf davasında sanık olarak  yargılanan Halkbank’ın temyiz için başvurduğu üst mahkemeden henüz bir  karar çıkmadı. Daha önce hızlı bir şekilde kararlarını  açıklayacaklarını belirten mahkeme heyeti henüz kararını açıklamadı.
Son duruşma yaklaşık altı ay önce yapıldı. Hakimler bu duruşmada bir  alt mahkemenin takvimine göre 3 Mayıs’ta başlayacak duruşmalar öncesi  kararlarını açıklayacakları izlenimini verip, savcılığa duruşmalara  hazır olup olmadığını sordular. Ancak hiç beklediğimiz gibi olmadı.

Ara kararlarını açıklayıp, gerekçeli kararlarını sonra  açıklayabilirlerdi ancak onu da yapmadılar. Hukuktan daha çok  siyasetin hakim olduğu bir davaya dönüşmüş durumda. Savcılıkla Halkbank arasında pazarlıklar da yapılıyor olabilir. Halkbank, ceza  yerine uzlaşma yolunu seçmiş olabilir. Ben yeni başsavcının göreve  başlamasıyla birlikte bu dava sürecinde ilerlemeler olacağı  görüşündeyim. Benim görüşüm Halkbank davasının bir uzlaşmayla  sonlanacağı yönünde” diye konuştu.

HALKB TURKIYE HALK BANKASI A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 15.63
Satış 15.64
Değişim 0.18%
Son Değer 15.63
En yüksek 16.04
En düşük 15.46
Haftalık Değişim 7.2016%
Aylık Değişim 15.2654%
Yıllık Değişim 30.4674%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar