Hissede 'Endekse Paralel Getiri' önerisi

Oyak Yatırım, Akçansa için tavsiyesini 20,00 TL hedef fiyatla "endekse paralel getiri" olarak sürdürdü

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Oyak Yatırım, Akçansa için tavsiyesini 20,00 TL hedef fiyatla "endekse paralel getiri" olarak sürdürdü.

Raporda yer alan detaylar şöyle:

Tek seferlik gelirler net karı destekledi

Akçansa 4Ç21’de, 55mnTL olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde 175mnTL net kar açıkladı. Kurum beklentimiz 45mnTL net kar açıklaması yönündeydi.

Karçimsa hisselerinin satışından elde edilen 33.6mnTL’lik kar tutarı, Arpaş’tan elde edilen 3.5mnTL’lik temettü gelirine ek olarak, maddi ve maddi olmayan duran varlıkların yeniden değerlenmesiyle elde edilen 114mnTL’lik ertelenmiş vergi geliri, net karın pozitif yönde
sapmasının ana nedenleri oldu. FAVÖK, 82mnTL olan piyasa beklentisine paralel 79mnTL olarak açıklandı.

Şirket yönetimi bugün saat 10:15’te bir telekonferans düzenleyecek. İhracat gelirlerindeki artış büyümeyi destekledi Brüt yurt içi satışlar; yıllık %27, çeyreksel bazda %4 büyüme kaydetti ve 480mnTL seviyesine yükseldi. Toplam satışlar içindeki payı ise %56 oldu (3Ç21: %62 - 4Ç20: %60). İhracat gelirleri; geçen yılın aynı dönemine göre %67, bir önceki çeyreğe göre %24 yükselip 382mnTL olarak açıklandı ve toplam içerisinde %44’lük pay elde etti.

Bu bilgiler ışığında Akçansa, 873mnTL olan piyasa beklentisine paralel 895mnTL (+%52 y/y, +%19 ç/ç) net satış hasılatı kaydetti.

Enerji maliyetlerindeki artış beklendiği gibi marjları baskıladı

Üçüncü çeyreğin başından itibaren global piyasalarda ve Türkiye’de, enerji kalemlerinde önemli bir ralli yaşanıyor. Enerji girdilerinde yaşanan bu artışın etkilerini Akçansa’nın son çeyrek finansallarında net bir şekilde görüyoruz.

Akçansa’nın brüt kar marjının; yıllık 7.8 ve çeyreksel 3.3 puan daralarak %10.4’e gerilediğini
hesaplıyoruz. Personel giderlerinde çeyreksel bazda yaşanan artış neticesinde, operasyonel giderlerin satışlara oranı çeyreksel bazda 1 puan yükseldi ve %4.6 oldu. Böylelikle FAVÖK marjı, %9.4 olan piyasa beklentisinin hafif altına, %8.8 seviyesine geriledi.

Operasyonel nakit akışı -34mnTL oldu

İşletme faaliyetlerinden elde edilen negatif 34mnTL’lik nakit akışı sebebiyle, serbest nakit akışı negatif 36mnTL oldu. 2021 yılında elde edilen kümülatif nakit akışı da negatif 18mnTL olarak açıklandı. Net borç pozisyonu 82mnTL arttı ve 525mnTL’ye yükseldi. Net borç/FAVÖK ise 1.3x gibi makul bir seviyede kaldı.

İşletme sermayesinin satışlara oranı da %11 olarak açıklandı (9A21: %12). Endekse Paralel Getiri önerimizi ve 20.00TL hedef hisse fiyatımızı koruyoruz. Şirketin artan enerji maliyet kalemlerini satış fiyatlarına yansıtmasında zorluk çekebileceğini ve önümüzdeki dönemde de marj daralmasının devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, Akçansa için “Endekse Paralel Getiri” önerimizi ve 20.00TL hedef hisse fiyatımızı koruyoruz. Şirketin 2021 karından, hisse başı brüt 0.62TL nakit temettü dağıtmasını bekliyoruz ki bu da %3.5’luk bir verime işaret ediyor.

Akçansa’nın 2022 yılında %27 büyüme kaydederek sırasıyla; 3.65mlrTL ciro, 540mnTL FAVÖK ve 240mnTL net kar açıklamasını bekliyoruz. 2022 beklentilerimize göre Akçansa, 7.3x FD/FAVÖK ve 14.3x F/K çarpanlarıyla işlem görüyor. Kanal İstanbul projesine yönelik gerçekleşebilecek olumlu haber akışları ise hisse senedi üzerinde pozitif bir etki yaratabilir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar