Hindistan Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

Hindistan Merkez Bankası enflasyon görünümünü dikkate alarak politika faizini sabit tuttu. Banka 2024 enflasyon tahminini de yukarı yönlü revize etti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Hindistan Merkez Bankası üst üste üçüncü toplantıda da politika faizini değiştirmezken, gıda fiyatlarının enflasyonu yukarı yönlü baskılaması durumunda harekete geçmeye hazır olduğu sinyalini verdi.

Banka politika faizini yüzde 6,50'de tuttu. Karar oybirliğiyle alındı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi.

Banka geçen yıl Nisan ayında uygulamaya konulan "teşviklerin geri çekilmesi" odaklı politika duruşunun korunmasına da 1 karşı oyla kararlaştırdı.

Politika duruşuna ilişkin tahminlerini paylaşan 20 ekonomistin on dokuzu bu yönde bir hamle beklerken, bir tanesi yönlendirmede değişiklik öngörmüştü.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta karar sonrası yaptığı açıklamalarda, "PPK, durumun gerektirmesi halinde harekete geçmeye hazırdır. Manşet enflasyonu tolerans bandı içine çekmek yeterli değil. Enflasyonu %4 hedefine getirmeye sıkı bir şekilde odaklanmaya devam etmeliyiz." diye konuştu.

Muson yağmurları enflasyonu yukarı itmişti

Hindistan'ın bazı bölgelerinde yaşanan sel felaketinin yanı sıra düzensiz muson yağmurları dünyanın en kalabalık ülkesinde gıda fiyatlarını yükselterek perakende enflasyonunu Haziran ayında son üç ayın en yüksek seviyesi olan %4,81'e çıkarmıştı.

Ekonomistler, yüksek sebze fiyatları ve artan pirinç ve buğday maliyetleri nedeniyle geçen ayki değerin bankanın %2-6 hedef aralığını aştığını düşünüyor.

Banka 2024 enflasyon beklentisini de yüzde 5,1'den yüzde 5,4'e çıkardı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar