Hisse senetlerine doğru şekilde yatırım nasıl yapılır?

Son dönemde yatırımcılar paralarını değerlendirmek adına hisse senedi piyasasına yoğun bir giriş yaptı. Peki hisse senedine doğru şekilde yatırım nasıl yapılır? Riskler nelerdir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Kendinizi risklerden korumak ve yeni başlayan yatırımcıların yaptığı hatalardan kaçınmak için bu kurallara uyun.

Risk toleransınızı belirleyin Yatırımlarda iki ana varlık sınıfı vardır. Hisse senetleri ve tahviller. Uzun vadede, hisse senetlerinin getirisi tahvillerden daha yüksektir. Ancak hisse senetleri daha riskli bir araçtır. Kriz zamanlarında borsa % 40-50 düşebilir ve toparlanma birkaç yıl sürebilir.

Yatırım portföyünüz % 100 hisse senedi ise, borsadaki % 50 düşüş portföy büyüklüğünüzü yarıya indirecektir. Portföydeki hisselerin payı % 50 ise portföy % 25 azalacaktır. Hisseler sadece % 20 ise, % 10 kaybedersiniz.

Bir hedef ve ona ulaşmak için son tarih belirleyin

Neden yatırım yaptığınızı ve hedefinize ulaşmak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Tutarı tahsil etmek istediğiniz dönemi ayarlayın.

Amacı anlamak, ihtiyaçlarınız için doğru varlıkları seçmenize yardımcı olur. Vade ne kadar uzun olursa, hisse senetlerine o kadar çok yatırım yapabilirsiniz. Piyasa düşse bile, düşüşü geri kazanmak için zamanınız olacak. Hedef yaklaştıkça hisse senedi sayısını azaltın ve tahvil payını artırın.

Yatırımları farklı şirketlerin hisselerine dağıtın

Farklı endüstrilerden Türk ve yabancı şirketlerin hisselerine yatırım yapın. Bu, karlılık kaybı riskini azaltacaktır. Etkin bir yatırım portföyü, 10-14 şirketin eşit paylara sahip hisselerinden oluşur. Hisse senetlerinden birinin fiyatı düşmeye başlarsa, diğerleri büyümelerinden kaynaklanan kayıpları karşılayacaktır. Bir yatırımcı parasının % 100'ünü yalnızca bir sektöre, örneğin Türk petrol şirketlerine yatırdığında birçok riski üstlenir. Türkiye'deki petrol sektörü dış yaptırımlara, ihracat seviyelerine ve OPEC anlaşmalarına karşı hassastır. Herhangi bir olumsuz senaryo, böyle bir portföyü doğrudan etkileyecektir.

Yalnızca hisse senedi değil, tahvil de satın alın

Genel bir kural olarak, bir portföyde ne kadar çok hisse senedi varsa, o kadar fazla risk ve bunun tersi de geçerlidir. Kendinizi korumak için, paranızın bir kısmını tahvillere yönlendirin. Daha az karlı ama daha güvenilir menkul kıymetler seçeneğini göz ardı da etmemelisiniz. Risk almaya hiç hazır değilseniz, bunlardan portföyün temelini oluşturun. Ayrıca, varlıkları daha da çeşitlendirmek için paranın bir kısmı para birimi satın almaya harcanabilir.

Uzun vadeli yatırım yapın

Uzun vadeli (3-5 yıl) menkul kıymet satın alın. Bu, piyasa şoklarına karşı koruma amaçlı bir yaklaşımdır, çünkü uzun vadede pazar her zaman büyüyor. Krizler sonrasındaki durgunluklar yerini büyümeye bırakıyor.

Borsada ani hareketlerden kaçının

Hisse senedi fiyatının yükselmesi veya düşmesi sırasında oynamayın. Bu, tüm çalışma günlerini spekülasyona harcayan profesyonel tüccarlar tarafından yapılır. Ayrıca sık ticaret, aracı kurumun talep ettiği işlemler için komisyonları artırır. Bir satın alma ve tutma stratejisine bağlı kalmak daha iyidir.

Portföyünüzü yeniden dengeleyin

Yeniden dengeleme, portföyün orijinal oranlarının eski haline getirilmesidir. Örneğin, bir yatırımcı bir hisse senedi ve tahvil portföyü topladı ve yatırımlarını 50'ye 50'ye böldü. Zamanla hisse senetleri büyüdü, portföydeki payları % 50'den % 65'e yükseldi ve tahviller % 35'e düştü. Portföy daha riskli hale geldi.

Ardından yatırımcı yeniden dengeleme yapar. Hisselerin bir kısmını satar veya para yatırır ve tahvil satın alarak 50-50 oranını geri kazanmış olur. Yeniden dengelemenin sık sık yapılması gerekmez, varlığın payı orijinalinden % 5'ten fazla değişmişse altı ayda bir veya yılda bir yeterlidir.

Hisse senetlerini pasif gelir kaynağı olarak ele alın

Hisse senetlerini çabuk zengin olma seçeneği olarak düşünmeyin. Yatırım, pasif olarak para kazanmanın ve parayı enflasyondan korumanın bir yoludur.

Hisse senetlerine nerede yatırım yapılır

Hisse senetleri borsalarda satılır. Menkul kıymet alım satımını organize eden platformlar üzerinden elde edilebilir.

Doğrudan borsada hisse satın alamazsınız. Bu sadece bir aracı kurum (komisyoncu) aracılığıyla yapılabilir. Aracı kurumu, acemi bir yatırımcıyı borsaya kaydeden ve işlem emirlerini yerine getiren profesyonel bir aracı olarak düşünebilirsiniz.

Bir komisyoncu ile çalışmaya başlamak için onunla bir komisyoncu hesabı açın. Yatırımcının gelirini hesaba katmak gerekiyor. Menkul kıymet satın almadan önce hesaba para yatırılır ve satıştan sonra kar hesaba çekilir. Temettü ödemeleri de otomatik olarak aracı kurum hesabına gönderilir.

Hisseleri iyi temettü getirecek bir şirketi nasıl seçersiniz?

Hisse senetleri başta olmak üzere yapacağınız tüm yatırım hamlelerinde trusted-broker-reviews.com sitesinden İnternet yatırım araçları hakında şu kaynağa bakın. Bununla birlikte almış olduğunuz profesyonel destek ile birlikte en iyi temettü getirecek şirketleri nasıl seçeceğiniz

konusunda da sizlere yardımcı olacaktır. Buradan elde edeceğiniz yardımlar sayesinde oldukça hızlı bir kazanç elde etmiş olacak ve riski en aza indirmiş olacaksınız.

Şirketin tarihini öğrenin

Bir temettü portföyü oluşturmaya başlamadan önce her şeyden önce, potansiyel adayların temettü ödemelerinin tarihçesini öğrenin. Örneğin, hiçbir zaman temettü ödemeyen şirketler bulunmaktadır. Bu nedenle ihraç edenin, eğer açıklanmadıysa dağıtılmamış kazançların bir kısmını aniden "dağıtmaya" başlayacağını ummaya değmez. Tabii ki böyle durumlar var, ancak genellikle şirket açık olmak ve yatırımcı ilgisini teşvik etmek için temettü politikasında değişiklikleri önceden duyuruyor ve menkul kıymet talebini artırıyor. Bu nedenle portföyünüzde sürekli olarak temettü ödeyen ve kötüleşen piyasa koşullarına rağmen kar elde etmeye devam eden şirketleri seçmelisiniz.

Temettü politikasını öğrenin

Yatırım konusunda karar vereceğiniz şirketin temettü politikası hakkında bilgi edinin. Şirketin, karın ne kadarını temettüye yönlendirmeyi taahhüt ettiği ve yılda kaç kez ödeneceğini tam olarak öğrenmeniz bu konuda oldukça önemlidir.

Sabit bir miktar veya net gelirin bir yüzdesi olabilen garantili temettü ödemelerine dikkat ettiğinizden emin olun. Ayrıca, imtiyazlı ve adi hisse senetleriyle ilgili temettü politikasındaki olası farklılıkları da hesaba katmanız gerekir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar