Hissede hareket yaratacak 6 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 6 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Aselsan Elektronik (ASELS, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu 29.06.2020 tarihli toplantısında; 19.06.2020 tarihli Şirket Olağan Genel Kurulu'nun, Şirketin çıkarılmış sermayesinin %100'ü oranında bedelsiz payın, pay sahiplerine temettü olarak dağıtılması kararı doğrultusunda; 2.000mn TL olan kayıtlı sermaye tavanını bir defaya mahsus olarak aşmak suretiyle, Şirketin 1.140mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, geçmiş yıllar kârlarından karşılanacak 1.140mn TL'lik artış ile 2.280mn TL'ye yükseltilmesine, artırılacak 1.140mn TL'lik sermayeyi temsilen ihraç edilecek 605,5mn TL nominal değerli (A) grubu ve 534,5mn TL nominal değerli (B) grubu nama yazılı bedelsiz payların pay sahiplerine usulüne (kaydi sistem esaslarına) uygun şekilde dağıtılmasına oy birliği ile karar vermiştir.

Şişecam (SISE, ANACM, DENCM, SODA, TRKCM): 27/06/2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER VE AYRILMA HAKKI TEBLİĞİ (II.23.3) (kısaca "Yeni Ayrılma Hakkı Tebliğ") gereği ANACM, DENCM, SODA, TRKCM, SISE, Paşabahçe-Birleşme sürecinde gerçekleştirilecek Ayrılma Hakkı Kullanımına ilişkin bazı hususlar netlik kazanmıştır. Bu tebliğin yürürlüğe girmesi ile daha önceki ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER VE AYRILMA HAKKI TEBLİĞİ (II.23.1) (kısaca "Eski Ayrılma Hakkı Tebliğ") yürürlükten kaldırılmıştır.

Buna göre söz konusu ayrılma hakkı sürecinde:

*Haktan yararlanacak pay sahiplerinin ve pay tutarlarının belirlenmesinde Yeni Ayrılma Hakkı Tebliğ

*Ayrılma hakkı fiyatı, süresi vb. diğer tüm hususlarda Eski Ayrılma Hakkı Tebliğ geçerli olacaktır.

 Ayrılma hakkı fiyatı Eski Ayrılma Hakkı Tebliğine tabi olduğu için daha önceki açıklamada yer alan ayrılma hakkı fiyatlarında değişiklik bulunmamaktadır.

Ancak bahsi geçen şirketlerin Mayıs ayı içinde temettü dağıtmış olmalarından dolayı temettü ödemeleri düşülerek hesaplanmış net ayrılma hakkı kullanım fiyatları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Ayrılma hakkından yararlanabilecek pay sahiplerinin ve söz konusu işleme tabi olacak payların belirlenmesinde Yeni Ayrılma Hakkı Tebliğ hükümleri geçerli olacağı için, birleşme işlemin kamuya açıklanma tarihi 30/01/2020 tarihi olmasına rağmen, Yeni Ayrılma Hakkı Tebliğ gereği 25/02/2020 tarihi esas alınacaktır. Yani 25/02/2020 tarihinde ellerinde ilgili şirketlerin payları bulunan ortaklar yararlanabilecektir.

Ayrılma hakkından yararlanacak pay sahiplerinin ayrılma hakkına konu olabilecek pay tutarı, 25/02/2020 itibarıyla sahip olunan paylardan, genel kurul tarihine kadar varsa yapılan satışların son giren ilk çıkar esasına göre ve gün sonu net bakiyeler üzerinden düşülmesi yoluyla belirlenecektir. 25/02/2020 tarihi itibarıyla ortaklıkta pay sahibi olanlar ile pay tutarlarının belirlenmesinde takasın tamamlanmasına bakılmaksızın eşleşmiş emirler dikkate alınacaktır. Yani; pay sahiplerinin 25/02/2020 tarihinden sonra aldığı yeni paylar için ayrılma hakkı doğmayacak; yaptığı pay satışları ise 25/02/2020 tarihinden sonra yapılan ilk işlemin alım olması ve yapılan bu alım tutarı kadar olduğu takdirde ayrılma hakkına konu edilecek pay tutarını etkilemeyecektir. Dolayısıyla, yatırımcının önemli nitelikte işlemin 25/02/2020 tarihinden sonra sattığı paylar, sonradan geri alınsa dahi, ayrılma hakkına konu edilemeyecektir.

Bu çerçevede Birleşme İşlemine ilişkin olağanüstü genel kurul toplantılarının 24 Ağustos 2020 ile başlayan hafta yapılması planlanmaktadır. Ayrılma hakkından sadece genel kurul toplantısına katılıp da olumsuz oy veren ve bu muhalefeti tutanağa geçirten pay sahipleri yararlanabilmektedir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank yurt içinde farklı vadelerde TL cinsi azami 5 yıl vadeli toplam 30 milyar TL'ye kadar borçlanma aracı ihracı için genel müdürlüğü yetkilendirdi. Bankadan dün akşam KAP'a yapılan açıklamada söz konusu ihraçlar kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulu'na gerekli başvuruların yapılması için genel müdürlüğe yetki verildiği belirtildi.

Vestel Elektronik, Vestel Beyaz (VESTL, VESBE, Nötr): Vestel Beyaz Eşya ve Ticaret AŞ paylarında likiditeyi artırmak, yatırım yapılabilirliği kolaylaştırmak ve kurumsal yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla, 29.06.2020 tarihinde Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ payları ile ilgili olarak 23,38 TL fiyattan 5mn adet satış işlemi Vestel Elektronik tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirketin Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ sermayesindeki payı 29.06.2020 tarihi itibarıyla %92,54'e gerilemiştir.

Karel Elektronik (KAREL): Şirket, "İnofab Sağlık Teknolojileri A.Ş."nin primli sermaye artışına katılarak 100bin Avro karşılığı 743bin TL bedel ile %0,81 oranında ortak olmuştur. İlgili sermaye artırımına Almanya Merkezli "ERT" firması da katılım sağlamıştır. Şirket, "İnofab Sağlık Teknolojileri A.Ş."nin insan odaklı bir yaklaşım ve ileri teknoloji ile kronik solunum hastalıklarına yönelik dijital sağlık hizmetleri sunan, dünyanın ilk kişisel ultrasonik spirometresi Spirohome'u üreten bir şirket olduğunu açıklamıştır. Bu cihaz COVID pandemi döneminde hastaların evden akciğer kapasitelerinin ölçümlenmesine imkan verdiği için ayrı bir önem kazanmıştır. "ERT" şirketinin ise yaklaşık 50 yıllık klinik ve törapötik deneyime sahip olan ve müşterilerinin güvenle ilerleyebilmesi için klinik çalışmalardaki belirsizliği ve riski en aza indiren küresel bir veri ve teknoloji şirketi olduğu belirtilmiştir.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN): Şirket, Yurt Dışı Proje Geliştirme ve Müteahhitlik faaliyetleri kapsamında Kurteks Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş. ile, İtalya'da 50 MWp Güneş Elektrik Santrali proje geliştirilmesi ve kurulumu amacıyla anahtar teslim esaslı 45mn Avro + KDV (346,1mn TL+ KDV) toplam bedelli sözleşme imzalamıştır. Bahse konu sözleşme, Şirketin %100 Bağlı ortaklığı olan Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.'nin paylarının %100'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Margün Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. ile KURTEKS Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş. arasında imzalanmıştır. Margün Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş., proje geliştirme, müteahhitlik, elektrik satış anlaşması ve finansmanı da kapsayan faaliyetleri anahtar teslim esası ile yürütecektir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar