Hissede hareket yaratacak 7 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 7 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 7 şirket haberi var.

Halkbank (HALKB, Sınırlı Pozitif): ABD'deki Halk Bankası davasında, bankanın "mahkemenin yargı yetkisi olmadığı" gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim talebinde bulunmak için "özel statüyle duruşmaya katılım" isteği, federal mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından yaptığı temyiz başvurusu kabul edildi. New York'taki temyiz mahkemesi, federal mahkemenin ret kararını bir üst mahkemeye taşıyan Halk Bankası'nın başvurusuna olumlu yanıt verdi. Halk Bankası avukatları, "mahkemenin yargı yetkisi olmadığı" gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim talebinde bulunmak için "özel statüyle duruşmaya katılım" isteği, federal mahkeme tarafından reddedilince, temyiz mahkemesine başvurmuştu. Avukatlar, temyiz mahkemesinin kararı açıklanıncaya kadar ise federal mahkemeden yargı sürecini beklemeye alması talebinde bulunmuştu. Kaynak: AA

Sasa Polyester (SASA, Sınırlı Pozitif): Şirket yıllık 1,5mn ton üretim kapasiteli PTA yatırımı projesi kapsamında, INVISTA'nın teknik bilgilerini ve fikri mülkiyet haklarını (lisansörlük) kullanmak üzere Koch Industries Inc.'in %100 iştiraki olan INVISTA Tekstil (U.K.) Limited arasında "Niyet Mektubu" imzalanmıştır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): TSKB'nin 2019 yılının dördüncü çeyreğindeki solo net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %14,0 oranında artarak 171,3mn TL'ye yükselmiş ve bizim beklentimiz olan 170mn TL'ye yakın gerçekleşmiştir. Piyasanın net kar beklentisi ise 171mn TL idi. Banka'nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %13,8 oranında gerilerken, swap maliyetlerindeki önemli düşüşle birlikte ticari zarar 134,4mn TL gerileyerek 41,1mn TL'ye düşmüş ve karı desteklemiştir. Diğer yandan, karşılık giderleri 44,8mn TL artarak 124,4mn TL olmuştur. Serbest karşılık iptali yapan Banka'nın muhtemel riskler için ayırdığı serbest karşılık tutarı 20mn TL azalarak 220mn TL olmuştur. TSKB'nin net faiz marjı son çeyrekte, 78 baz puan düşerek %4,43 olmuştur. Banka'nın özsermaye ve aktif karlılığı ise sırasıyla %12,9 ve %1,7 ile bir önceki çeyreğin bir miktar üzerinde gerçekleşmişlerdir. Banka'nın takipteki krediler oranı 27 baz puan artarak %3,52 olurken, sermaye yeterlilik rasyosu önemli bir değişim göstermeyerek %17,79 olmuştur.

Banka 2020 yılına ait beklentilerini (solo) de paylaşmıştır. Buna göre Banka'nın kurdan arındırılmış kredi büyüme beklentisi %3 - %5 arasındadır. Swap maliyetinden arındırılmış net faiz marjı beklentisi yaklaşık %4 olan Banka'nın, maddi özkaynak karlılık oranı beklentisi %16'dan büyüktür. Banka, sermaye yeterlilik oranının %18'den büyük, takipteki alacaklar oranının ise %3,5'den küçük olmasını öngörmektedir. Banka, ikinci aşama krediler oranının yatay kalmasını beklerken, net kredi risk maliyetinin 100 baz puandan daha az olmasını beklemektedir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY koronavirüs kaynaklı gelişmelere bağlı olarak Çin'in Pekin, Guangzhou, Shanghai ve Xian uçuşlarını Şubat sonuna kadar durdurdu. THY, daha önce bu kentlere uçuşlarını 9 Şubat'a kadar durdurduğunu açıklamıştı.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): EPDK tarafından Şirket'in %100 bağlı ortaklığı Zorlu Trade Elektrik Toptan Satış AŞ'ye Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde elektrik enerjisi ve/veya kapasitesi ticareti yapmak üzere tedarik lisansı verilmiştir. İlgili lisans 23.01.2020 tarihinden itibaren 20 yıl süreyle geçerli olacaktır.

Rekabet Kurulu, Koç Holding (KCHOL, Nötr) ve grup şirketleri ile UniCredit'in ortak kontrolü altında olan Koç Finansal Hizmetler'in tek kontrolünün ve iştiraki Yapı ve Kredi Bankası'nın (YKBNK, Nötr) fiili tek kontrolünün Koç Grubu tarafından devralınması işlemine izin verdi.

İş Yatırım Menkul Değerler (ISMEN): İş Yatırım Menkul Değerler 4Ç2019'da 92mn TL ana ortaklık net kar elde etmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 71,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2019 yılındaki ana ortaklık net dönem karı 382,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in 2018 yılındaki net dönem karı 221,7mn TL idi.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar