İş Yatırım, TSKB için tavsiyesini 'Sat'tan 'Tut'a revize etti

İş Yatırım, TSKB için tavsiyesini 'Sat'tan 'Tut'a revize ettiklerini belirterek, hedef fiyatın 1,93 TL olduğunu belirtti. Raporda, 'Paylaşılan 2021 bütçesinde banka yıllık %3-5 arası dolar bazında büyüme beklerken, marjlarda 50 baz puan düşüş (%4), ücret ve komisyonlarda %20 üzeri artış, maliyetlerde %20 altında bir yükseliş öngörüyor.' detayına da yer verildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İş Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Gerçekleşen ve Tahminler

TSKB beklentilerin hafif üzerinde net kar açıkladı. TSKB yılın son çeyreğinde TL 207mn solo net kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı beklentimiz olan TL199mn’un hafif üzerinde gerçekleşti. Kara rakamı çeyrekliz bazda ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yatay kaldı.
Beklenildiği gibi marjlar çeyrek içinde daralma gösterirken swap maliyetlerinin artışıyla net trading karı bir önceki artı konumundan eksiye dönerek aslında karşılık öncesi kar gelişimini olumsuz etkiledi. Ancak çeyrekte düşen karşılık giderleri ve özellikle iştiraklerden elde edilen kuvvetli gelir sayesinde son çeyrek karı bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında kuvvetli durdu diyebiliyoruz.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar

Kredi spredleri kuvvetli görünümünü korudu. Bankanın döviz cinsi kredileri dolar bazında hafif gerilerken, TL kredilerde yılbaşından bu yana artış kuvvetli bir artış gösteriyor. Ancak dolar bazında kredileri 2020 yılında yıllık bazda yatay kaldı. . Döviz kredi spredleri güçlü görünümünü korumaya devam ediyor. Swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjı da çeyrekte 4Ç20’ye göre 90 baz daralarak %3.6’ya gerilerken aslında kredi spredleri 30 baz puan artış göstermiş durumda. Marjlardaki daralama nedeni swap maliyetlerindeki artış,TL’nin güçlü seyri ve TÜFEX gelirlerinin çeyreklik bazda gerilemesi olarak gösterilebilir. Tüm yıl için marj seviyesi %4.5 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti Bankanın çeyrekte yazdığı karşılık giderleri %53 geriledi. Bankanın takip oranı üçüncü çeyreğe göre 90 baz aratarak %4.3’e yükseldi.

Çeyrekte takibe atılan net miktar TL

408mn olarak gerçekleşerek yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Ancak önceki çeyrekte çok kuvvetli karşılık gideri yazılan grup I ve II için bu çeyrekte karşılık ayrılmaması ve sadece üçüncü grup için karşılık giderlerinin ayrılması çeyrek bazında risk maliyetinin gerilemesine neden oldu. Tüm yıl için risk maliyeti 226 baz puan olarak gerçekleşirken sene başında paylaşılan 200 baz puanın altında kalma hedefi gerçekleşememiş oldu. Zayıf TL sermaye yeterlilik oranları üzerinde baskı kuruyor ama karlılık bu etkiyi sınırlıyor.
İştiraklerden alınan gelir katkısı beklentilerimizin üstünde kalarak karlılığa katkı verirken, net ücret ve komisyon gelirleri de çeyrekte %29 artış kaydetti. Bu arada güçlü TL ve karlılık sermaye yeterlilik oranlarını yaklaşık 90 baz puan arttırmış durumda Değerleme üzerindeki etki ve görünüm TSKB 2021 hedeflerini paylaştı.

Banka için önerimizi SAT’tan TUT’a yükseltiyoruz. Bankanın güçlü fiyat performansından sonra geri çekilmesi sonrası hedefimizi SAT’tan TUT’a revize ediyoruz.

Paylaşılan 2021 bütçesinde banka yıllık %3-5 arası dolar bazında büyüme beklerken, marjlarda 50 baz puan düşüş (%4), ücret ve komisyonlarda %20 üzeri artış, maliyetlerde %20 altında bir yükseliş öngörüyor. 2020’de 226 baz puan olarak gerçekleşen net risk maliyetinin de175 baz puan altında kalması hedefleniyor. Bu hedeflerle banka 2021 yılında yaklaşık %14 öz kaynak karlılığı hedefliyor. Bu da bizim beklentilerimize uyumlu gözüküyor. Sonuçlara piyasa tepkisinin hafif olumlu olmasını bekleyebiliriz."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar