Japonya’dan İran’a Hürmüz çağrısı

Japonya, İran’a Hürmüz’de güvenlik sağlama ve gerilimi düşürme çağrısı yaptı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Japonya, Hürmüz Boğazı’nda artan gerilim üzerine İran’a seyrüsefer güvenliğinin sağlanması ve tansiyonu yükseltecek adımlardan kaçınılması çağrısında bulundu.

Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, bölgedeki gelişmelere ilişkin endişelerini dile getirdi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Motegi, özellikle Basra Körfezi’nde Japonya bağlantılı gemilerin güvenliğine dikkat çekerek, İran’dan Hürmüz Boğazı’ndaki tüm gemilerin güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almasını istedi. Ayrıca, seyrüsefer güvenliğini tehdit eden eylemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Görüşmede Motegi, İran’ın ABD ve İsrail saldırılarının ardından Körfez’deki ABD üslerinin bulunduğu hedeflere yönelik misillemelerinden duyduğu kaygıyı da ifade etti.

Taraflar, bölgedeki gerilimin en kısa sürede düşürülmesi için diplomatik temasların sürdürülmesi konusunda mutabakata vardı.

Öte yandan Japonya Dışişleri Bakanlığı, artan küresel çatışmalara dikkat çekerek yeni bir diplomatik adım attığını duyurdu. Bakanlık bünyesinde kurulan “Uluslararası Barış Arabuluculuğu Birimi” ile krizlerin büyümeden çözülmesi ve ateşkes süreçlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Kategoriler Gündem
Yorumlar