JPMorgan çalışanlarına 'manipülasyon' suçlaması

JPMorgan değerli metal birimi çalışan üç çalışana karşı açılan davada masanın başındaki eski isim Michael Nowak ve birimde çalışan Gregg Smith düzmece emirler düzenlemek ve piyasa manipülasyonundan suçlu bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

JPMorgan Chase & Co değerli metal biriminin başındaki eski isim ve önde gelen altın işlemcileri Chicago’da görülen mahkemede piyasayı yıllar boyunca manipüle etmekten mahkum oldu.

Michael Nowak ve Gregg Smith üç hafta süren mahkeme ve 8 haftalık sürecin ardından suçlu bulundu.

Savcılar, Nowak ve Smith’in 2008’den 2016 yılına dek değerli metal fiyatlarını aşağı veya yukarı yönlü hareket ettirdiklerine dair detaylı al-sat kayıtları, mesajlaşmaları ve eski çalışanların ifadelerinden oluşan kapsamlı bir dosyayı mahkemeye sunmuştu.

Bankanın değerli metal biriminde satış elemanı olarak çalışan ve davanın üçüncü sanığı olan Jeffrey Ruffo ise suçlandığı suçtan beraat etti.

Nowak ve Smith sahtecilik, yanıltıcı işlemler yapmak ve piyasa manipülasyonu gibi suçlardan hüküm giydi.

Savcılık JPMorgan değerli metal masasının bir suç örgütü gibi davrandığını iddia etse de mahkeme jürisi üç sanığı da tehdit ve haraç suçlarından akladı.

Savcı Avi Perry yaptığı kapanış konuşmasında sanıklar için, “Piyasayı istedikleri yöne hareket ettirme ve altının küresel fiyatını etkileme güçleri vardı” ifadelerini kullandı.

ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Edmand Chang, Nowak ve Smith’in cezalarının önümüzdeki yıl belirleneceğini belirtti. İki ismin onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kaldığı değerlendirilirken daha önce benzer suçlardan hüküm giyen iki Deutsche Bank tacirinin bir yıllık hapis cezasını hatırlatan uzmanlar cezanın daha az olabileceğine dikkat çekiyor.

ABD'nin en büyük bankası olan JPMorgan, 2020'de Adalet Bakanlığı'nın kendisine yönelik sahtecilik iddialarını çözmek için 920 milyon dolar ödemeyi kabul etti ve bu, mali krizden bu yana piyasa manipülasyonu yapmakla suçlanan herhangi bir finans kurumu tarafından bugüne kadar verilmiş en büyük para cezasıydı.

Başsavcı Yardımcısı Kenneth A. Polite konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çarşamba günkü kararla Adalet Bakanlığı, aralarında JPMorgan, Merrill Lynch & Co., Deutsche Bank AG, The Bank of Nova Scotia ve Morgan Stanley, dahil olmak üzere Wall Street finans kurumlarındaki 10 eski işlemcinin mahkumiyetini sağladığını kaydetti.

Kaynak: BloombergHT

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar