Kara para aklama! Binance CEO'su Changpeng Zhao istifa etti

Binance CEO'su Changpeng Zhao istifa etti ve ABD kara para aklamayı önleme yasalarını ihlal etmekten suçlu bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de Seatle federal mahkemesine sunulan belgelere göre, dünyanın en büyük küresel kripto para borsası olan Binance'nin CEO'su Changpeng Zhao istifa etti ve bir anlaşmayla ABD'nin kara para aklamayı önleme gerekliliklerini ihlal etmekten suçlu olduğunu kabul etti. 

Zhao, eski adı Twitter olan X'te "Hatalar yaptım ve sorumluluk almalıyım. Bu hem topluluğumuz, hem Binance, hem de kendim için en iyisi" dedi.

Savcılar, Binance'in 15 ay içinde 1,81 milyar dolar ödeyeceğini ve anlaşmanın bir parçası olarak 2,51 milyar dolara daha el konulacağını ifade ettiler.

Anlaşma, Binance hakkında uzun süredir devam eden soruşturmaları sona erdiriyor. Binance yaptığı açıklamada, geçmişte gerekli uyum kontrollerinden yoksun olduğunu kabul etti, ancak anlaşmanın bu geçmişin sorumluluğunu üstlendiğine işaret ettiğini söyledi. 

Anlaşma, Zhao'nun Binance'deki çoğunluk hissesini korumasına izin veriyor, ancak şirkette yönetici rolü üstlenemeyecek. Mahkeme kayıtlarına göre, mahkeme tarafından atanan bir uyum gözlemcisinin atanmasından üç yıl sonra şirkette çalışmaya geri dönebilir. 

ABD ceza yönergelerine göre Zhao'nun alabileceği en yüksek hapis cezası 18 ay, en düşük hapis cezası ise 10 ila 12 ay arasında değişiyor. 

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) yaptığı açıklamada, Changpeng Zhao'nun, "yasadışı bir dijital varlık türev borsası işletmesinden kâr elde etmek için Emtia Borsası Yasası (CEA) hükümlerini bilerek göz ardı ettikleri" gerekçesiyle 2,85 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyurdu.

CFTC açıklamasında, "Önerilen rıza emri, Binance'in 1,35 milyar dolarlık haksız kazancı affetmesini ve CFTC'ye 1,35 milyar dolarlık para cezası ödemesini gerektiriyor ve Zhao'nun CFTC'ye 150 milyon dolarlık ceza ödemesini zorunlu kılıyor" denildi.

CFTC başkanı Ian McGinley, "CFTC'nin Zhao ve şirketine karşı açtığı davanın bugün önerilen çözümü, Binance'in kurumsal mevzuattan kaçınma stratejisinin maliyetini yanlış hesapladığını açıkça ortaya koyuyor" dedi. Kurum, kararın onay için ABD Bölge Yargıcı Manish Shah'a gönderildiğini de sözlerine ekledi.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar