KKM'de zorunlu karşılık oranları yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Zorunlu Karşılıklar Tebliği'nde değişikliğe gitti. Kur Korumalı Mevduat(KKM) için zorunlu karşılık oranları yükseltildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TCMB'nin "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.Buna göre, KKM'de 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 25'ten yüzde 30'a, 1 yıla kadar ve 1 yıl ve daha uzun vade için yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

Tebliğ ile yabancı para yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranları da yükseltildi. Oranlar vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli mevduatlarda oran yüzde 29'dan yüzde 30'a, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 25'ten yüzde 26'ya ve 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli olanlarda yüzde 19'dan yüzde 20'ye yükseldildi.

Piyasada oluşan TL likidite miktarının sistemden eklenmesi ve TL mevduata geçişin sağlanması amacıyla TL cinsi tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduatına yüzde 4 ilave zorunlu taleplere karar verildi.

Tebliğ ile "Bankaların ve finansman şirketlerinin, tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak, esasları Merkez Bankasınca belirlenen Türk lirası cinsinden nakdi krediler zorunlu karşılığa tabi varlıkları oluşturur " ve "Zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler iki haftada bir cuma günleri itibarıyla hesaplanır. Zorunlu karşılığa tabi varlıklar ise usul ve esasları Merkez Bankasınca belirlenen hesaplama yöntemine göre dört haftada bir cuma günleri itibarıyla hesaplanır. Cuma gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, hesaplamada bir önceki iş günü esas alınır." fıkraları yürürlükten kaldırıldı.

Tebliğin bir fıkrasında"Türk lirası zorunlu karşılıklar, Merkez Bankası nezdinde açılan hesaplarda nakden, yükümlülükler için ortalama olarak ve varlıklar için bloke olarak tesis edilir " cümlesi, "Türk lirası yükümlülükler için zorunlu karşılıklar Merkez Bankası nezdinde açılan hesaplarda nakden ve ortalama olarak tesis edilir. " şeklinde değiştirildi.

Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için öngörülen oranlar kullanılarak hesaplanan zorunlu karşılıklar Türk lirası cinsinden Merkez Bankası nezdinde açılan hesaplarda nakden ve bloke olarak tesis edilecek.

Tebliğin "Zorunlu karşılıkların tesis süresi" başlıklı maddesinin "Varlıklar için zorunlu karşılık tesis süresi 28 gündür. Bu süre hesaplama tarihinden iki hafta sonraki cuma günü başlar ve dördüncü haftanın perşembe günü sona erer " şeklindeki ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldı.

Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla sözlü kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresi 31 Aralık 2023'ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.

Zorunlu karşılığa tabi varlıkların tesisine ilişkin geçici uygulamasına aşağıdaki geçici madde eklendi:

"GEÇİCİ MADDE 15- (1) Bu maddeyi ihdas eden Tebliğin 1 inci, 2 nci ve 4 üncü maddeleri ile yürürlükten kaldırılan zorunlu karşılığa tabi varlıklar için 13/10/2023 hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanan zorunlu karşılıkların tesisi 27/10/2023 ile 23/11/2023 tarihleri arasında yapılır.”

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Ekonomi
Yorumlar