Konut fiyatlarındaki reel düşüş 20. aya ulaştı
Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları eylülde nominal olarak artarken, reel bazda düşüş eğilimi 20. ayda da devam etti. Uzmanlara göre sıkı para politikası ve artan arz fiyat artışlarını sınırlıyor.
Abone olTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri, konut fiyatlarındaki reel düşüşün eylül ayında da sürdüğünü gösterdi.
TCMB verilerine göre konut fiyatları eylülde bir önceki aya göre yüzde 1,7 artarken, yıllık bazda nominal artış yüzde 32,2 oldu. Ancak bu dönemde reel düşüş yüzde 0,8 olarak hesaplandı. Böylece, konut fiyatlarındaki reel gerileme serisi 20. aya ulaştı.
En son 2024 Ocak ayında yıllık bazda yüzde 1,4 reel artış kaydeden konut fiyatları, şubat itibarıyla düşüşe geçmişti. En yüksek reel azalış oranı ise Mayıs 2024’te yüzde 14,9 olarak kaydedilmişti.
Eylülde fiyatlar artsa da reel kayıp sürdü
Kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini gösteren Konut Fiyat Endeksi (2023=100), eylülde 195,7 seviyesine yükseldi. Bu dönemde konut satışları ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 150 bin 657 adetle tüm zamanların en yüksek eylül rakamına ulaştı.