Küresel piyasalar negatif seyrediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'müjde' açıklaması sonrası 7,20'ye kadar gerileyen dolar/TL, bu sabah 7,29'dan değerleniyor. 8,54'e kadar çekilen euro/TL 8,63'ten el değiştiriyor. Piyasaların odağında ise Merkez Bankası'nın saat 14:00'te açıklayacağı faiz kararı bulunuyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yurt içinde piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası'nın bugün saat 14.00'de açıklayacağı faiz kararına çevrilirken küresel piyasalarda ise negatif bir seyir yaşanıyor. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cuma gününe işaret ederek bir müjde açıklayacağını duyurmasıyla başlayan hareketlilik dolar/TL ve euro/TL'de sert düşüşler yaşanmasını sağladı. Dolar/TL 7,20'ye kadar çekilirken euro/TL 8,58'e gerilerken Borsa İstanbul ise yaklaşık yüzde 3 değer kazandı.

TL'deki dün yaşanan değer artışının bir kısmı bu sabah saatleri itibarıyla geri alındı. Dolar/TL 7,29'a; euro/TL ise 8,64'ten değerleniyor.

Küresel piyasalarda negatif seyir

Asya borsaları ve ABD borsası vadeli kontratları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiye yönelik temkinli bakış açısı, Çin ile yaşanan gerilim ve yeni koronavirüs vakaları nedeniyle geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1,24 gerilerken S&P 500 endeksinin vadeli kontratları yüzde 0,61 geriledi.

Avustralya borsası yüzde 1 civarı; Çin borsası yüzde 0,8 Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,7 düştü. Güney Kore borsası Seul'deki koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle yüzde 2,11 düşüş kaydetti.

ABD borsaları Apple öncülüğünde rekorla kapandı

Fed politika yapıcıları ABD'nin toparlanmasına ilişkin belirsizlikleri vurgulayıncaya kadar
piyasadaki risk iştahı yüksek seviyedeydi. S&P 500 ve Nasdaq, büyük ölçüde Apple Inc. öncülüğünde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Apple hisseleri yüzde 1,4 yükselişle piyasa değeri 2 trilyon dolara ulaşan halka açık ilk ABD
şirketi olurken, perakendeci Target ve Lowe'un güçlü bilançoları da risk iştahını artırdı.
Ancak risk iştahı, bazı Fed üyelerinin istihdamdaki toparlanma zaten yavaşladığı için ek
gevşeme gerekebileceğini söylemesinin ardından hızla azaldı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar