Küresel piyasalara 'aşı haberi' morali

Uluslararası piyasalarda hisse senetleri Moderna'nın aşısına ilişkin pozitif haberlerin etkisiyle yükseldi. Tahviller geri çekildi. Haberin ardından petrol fiyatları da yükseldi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD hisse senedi vadelileri, Moderna Inc.'in aşı çalışmasına ilişkin sonuçların Kovid-19'dan korunmada etkili olduğunu göstermesinin ardından kazançlarını artırdı.

Moderna'nın açıklamasında aşının geniş çaplı son aşama klinik deneyine ilişkin öncü analizinin aşının yüzde 94.5 etkili olduğu belirtildi. S&P 500 Endeks vadelileri haberin ardından sıçradı.

Endeks vadelileri, aşı haberinin öncesinde, ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın danışmanlarının artan virüs vakalarına rağmen ulusal çapta bir karantinaya karşı olduklarını ifade etmeleri sonrasında artıda seyrediyordu.

Avrupa'da Stoxx Europe 600 Endeksi de aşı haberleriyle kazançlarını genişletti. Haberin gelmesiyle birlikte haftanın ilk işlem gününde avrupa Borsaları 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Havacılık, gezi, eğlence ve bankacılık sektörü en fazla kazandıranlar arasında

 Asya hisse senetleri, bölge ülkelerinin Pazar günü dünya nüfusu ve GSYİH'sinin neredeyse üçte birini kapsayan dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmalarından birini imzalamalarının ardından haftaya pozitif bir başlangıç yapmıştı.

Haberin ardından petrol fiyatları da yükseldi.

Küresel hisse senetleri geçen haftaki aşı haberinden kaynaklı iyimserliğin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyelerinden işlem görüyor. Çin'de bu hafta yayınlanan veriler ekonomik toparlanmanın Ekim'de güçlendiğini gösterdi. Tüketici harcamaları istikrarlı bir şekilde arttı. Sanayi üretimi ve yatırımlar beklenenden hızlı artış kaydetti.

Yine de küresel piyasalarda sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmaya dair endişeler devam ediyor. Zira tüm dünyada virüs vakalarında ciddi bir artış söz konusu. Pandemi Avrupa ve ABD'de etkisini giderek artırıyor. ABD'de vaka sayısı 11 milyonu aştı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar