Küresel Sermaye Nedir?

Küresel bir sermaye piyasası, dünya çapında bireylerin ve kuruluşların uluslararası düzeyde finansal menkul kıymet alım satımına olanak sağlayan çeşitli yatırım borsalarının birbirine bağlanmasıdır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bu çeşitli borsaların birbirine bağlanması, gayri resmi, ama daha az yapılandırılmamış küresel sermaye piyasasının ortaya çıkmasıyla sonuçlanır.

Döviz kontrollerinin birbirinden ayrılması ve bireysel sermaye piyasalarından ayarlanabilir.

Sabit döviz kurlarının önlenmesiyle, sermayenin dünyadaki hareketini kolaylaştıran teknolojik ilerlemelere ek olarak, yatırımcılar giderek daha fazla para birimine yatırım yapmaya çalıştılar.

Hisse senetleri hala geride kalırken, bonolar, para birimleri ve dövizler gibi diğer yatırımların hepsi birbirine bağlıdır ve uluslararası ticarette oldukça görünür durumdadır.

Ancak, tam olgunluğa ulaşmak için, yatırımcılar sürekli olarak dünyadaki en istikrarlı, iyi düzenlenmiş veya yüksek büyüme gösteren ekonomilere geçtikçe pazar büyümekte ve bütünleşmektedir.

Küresel sermaye piyasasının potansiyel faydalarının, hem büyük hem de bireysel işletmelerdeki ekonomiler üzerinde derin bir etkisi olabilir.

Halka sermaye talep eden şirketler ve hükümetler, sadece tanımlanmış bir coğrafi pazarda değil, tüm dünyadaki yatırımcıları talep edebilir.

Yatırımcılar, gelişmekte olan ekonomilerde yüksek büyüme elde etmek amacıyla ya da yatırımları daha iyi korumak için olgunlaşmış istikrarlı ekonomilerde yatırım hedeflerini en iyi karşılayan varlıklara yatırım yaparak yanıt verebilirler.

 Bununla birlikte, düzenleyici sonuçlar bu sürece özgüdür ve genellikle yatırımcıların talepleri tarafından alınır.

Bilgiler yatırım kararlarında her zaman çok önemli olmuştur, ancak küresel sermaye piyasasında bu bilgilere şeffaf ve hızlı bir şekilde erişim, yatırımcıların nitelikli kararlar verebilmeleri için esastır.

Küresel Sermaye Piyasalarının Ana Bileşenleri

Uluslararası Hisse Senetleri Piyasaları

Şirketler hisse senetlerini hisse senedi piyasalarında satarlar.

Uluslararası hisse senedi piyasaları, ihraç eden şirketin kendi ülkesi dışında işlem gören tüm hisse senetlerinden oluşur.

Birçok büyük küresel şirket, küresel finans merkezlerinden yararlanmaya ve yerel ve bölgesel operasyonları desteklemek için büyük pazarlarda hisse senedi çıkarmaya çalışmaktadır.

Küresel piyasaların günlük değeri değişirken, son on yılda uluslararası hisse senedi piyasaları önemli ölçüde genişlemiş ve küresel firmalara küresel operasyonlarını finanse etmek için daha fazla seçenek sunmuştur.

Uluslararası hisse senedi piyasalarındaki artışın temel faktörleri şunlardır:

 

·         Gelişmekte olan pazarların büyümesi

Gelişmekte olan ülkeler büyümeyi deneyimledikçe, yerli firmaları küresel pazarlara açılmaya ve daha ucuz ve daha esnek finansal piyasalardan yararlanmaya çalışmaktadır.

·         Özelleştirme

Son yirmi yılda, gelişmekte olan ve gelişmekte olan pazarlardaki genel eğilim, daha önce devlete ait girişimleri özelleştirmek olmuştur.

 Bu varlıklar büyük olma eğilimindedir ve hisselerinin bir kısmını veya tamamını sattıklarında, yerel ve küresel pazarlara milyarlarca dolarlık yeni bir sermaye katmaktadır.

·         Yatırım bankaları

Gelişmekte olan yeni pazarlardaki fırsatların artması ve kendiişlerini genişletme ihtiyacı ile yatırım bankaları genellikle küresel sermaye piyasalarının genişlemesine öncülük etmektedir.

Bu uzman bankalar, gelişmekte olan ülkelerdeki büyük şirketler ya da yerel ülke dışında derin cepleri olan yatırımcılara hisse ihraç etmek ve satmak için özelleştirmeyi amaçlayan hükümetler tarafından tutulmaya çalışmaktadır.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar