Merkez Bankası'ndan Türk Lirası analizi

TCMB tarafından paylaşılan analizde atılan politika adımlarıyla TL mevduatın göreli getirisinin artmasıyla birlikte, KKM yenileme oranlarının gerilemesinde etkili olduğunun altı çizildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından atılan politika adımlarıyla TL mevduatın göreli getirisinin artmasının kur korumalı mevduat(KKM) yenileme oranlarının gerilemesinde etkili olduğu ve vade bitiminde KKM bakiyelerinde azalma gözlemlendiği belirtildi.

TCMB Genel Müdür Yardımcısı Halil İbrahim Aydın ve TCMB Araştırmacısı Halil İbrahim Korkmaz tarafından yazılan "Kur Korumalı ve Geleneksel Mevduatlara Yatırımcı Perspektifinden Bakış" analizi, TCMB'nin blogunda yayımlandı.

Analizde, KKM’nin içerdiği opsiyonun değeri ve tasarruf sahiplerinin KKM ile TL mevduat arasındaki tercihlerini belirleyen faktörler tartışıldı.

Analizin sonuç bölümünde, "Özetle, yatırımcının mevduat tercihlerinde KKM ve TL mevduatların göreli getirileri belirleyici oluyor. TCMB tarafından atılan politika adımlarıyla TL mevduatın göreli getirisinin artması KKM yenileme oranlarının gerilemesinde etkili oluyor ve vade bitiminde KKM bakiyelerinde azalma gözlemleniyor. Göreli getiri farkının bakiye değişimleri ile birlikte hareket etmesi getirilerin yatırımcı perspektifinden önemini ortaya koyuyor " denildi.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Konular TCMB
Kategoriler Borsa Ekonomi
Yorumlar