Merkez'in faiz kararı borsayı nasıl etkiler?

İsviçre merkezli özel bankacılık şirketi Julius Baer Group'un analisti Eirini Tsekeridou, Merkez Bankası’nın politika faizini beklenenden daha fazla artırması, piyasadaki olası etkilerini değerlendirdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası, Türk lirası ve hisse piyasasını önemli ölçüde etkileyebilir. İsviçre merkezli özel bankacılık şirketi Julius Baer Group'un analisti Eirini Tsekeridou'nun değerlendirmesine göre, Merkez Bankası’nın politika faizini beklenenden daha fazla artırması, piyasadaki olası etkileri ortaya çıkarıyor.

Merkez Bankası’nın politika faizini 500 baz puan artırarak %40’a çıkarması, Türk lirasının dolar karşısında kısa süreli bir kazanç elde etmesine neden oldu. Ancak dolar/TL paritesi daha sonra ılımlı bir yükselişle yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Tsekeridou, TL’de değer kaybının devam etmesini beklediklerini belirtiyor.

Merkez Bankası’nın açıklamalarında enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki iyileşme işaretlerinin olduğu vurgulanmış. Ayrıca, dış finansman koşulları, artan döviz rezervleri ve TL cinsinden varlıklara olan talebin yüksekliği, döviz kurlarını istikrarlı tutmada etkili olmuş.

TCMB, iç talebin güçlü kalması, hizmet enflasyonundaki yapışkanlık ve jeopolitik riskler nedeniyle Ekim ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde geldiğini kabul etmiş. Ancak, mevcut sıkı para politikasının orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmada etkili olduğunu düşünüyor. Bu durum, piyasada parasal sıkılaşmanın hızının yavaşlayabileceği ve faiz artış döngüsünün sona erebileceği düşüncesini oluşturmuş.

"FAİZ ARTIŞINA İLK TEPKİ DÜŞÜŞ YÖNLÜ"

Tsekeridou’ya göre, Para Politikası Kurulu’nun mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi basitleştireceği ve iyileştireceği yönündeki açıklamalar, TL’deki ilk değer kazancının ardından zayıflamaya neden oldu.

Borsa İstanbul’da faiz artışına ilk tepki düşüş yönlü oldu. Ancak endeks, haftanın son işlem gününde kısmi toparlanma ile yeniden 8.000 puan bandına yaklaştı.

Investing.com’un konuyla ilgili haberine göre, Tsekeridou, Türk hisse senedi yatırımcılarının odak noktasının Türk şirketleri için enflasyon muhasebesine geçiş süreci olduğunu düşünüyor.

Analiste göre, yeni muhasebe standartları vergi ödemeleri ve temettüler üzerinde önemli etkilere neden olabilir. Türk şirketlerinin kazanç tablosunu ve hisse senedi değerleme ölçütlerini düşürebileceği belirtiliyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar