Moody’s 13 Türk bankasının notunu indirdi

Geçen hafta Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyesinin 5 kademe altına indiren Moody's, 13 Türk bankasının da kredi ve diğer notlarını indirdi. Moody's ülkenin kredini notunu değiştirdiği günleri takiben ülkedeki bankaların da notlarını yeniden değerlendiriyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Kredi dereceledirme kuruluşu Moody’s, geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu indirmesinin ardından dün de 13 Türk bankasının kredi ve diğer notlarını indirdi.

Moody’s dün akşam yayımladığı değerlendirmeye göre bankaların kredi notu görünümünü “negatif” olarak bıraktı.

Kuruluş 12 bankanın uzun vadeli döviz cinsi mevduat notunu, altı bankanın karşı taraf risk notunu ve bir bankanın uzun vadeli kredi notunu bir kademe indirdi.

Notu indirilen bankalar arasında Akbank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, HSBC, QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Eximbank, Alternatifbank, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, ve Yapı Kredi bulunuyor.

TÜRKİYE’NİN NOTUNU İNDİRMİŞTİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen hafta Türkiye'nin kredi notunu “B1″den “B2″ye düşürmüş, not görünümünü ise “negatif” olarak teyit etmişti.

Reuters'ta yer alan habere göre, Moody's'in açıklamasında Türkiye'nin dış kırılganlıklarının muhtemelen ödemeler dengesi krizine yol açabileceği ve mali tamponlarının aşınmakta olduğu kaydedilmişti.

Kurum tarafından yapılan açıklamada 4 Eylül itibarıyla altın dahil Merkez Bankası'nın toplam rezervlerinin bu yıl yüzde 40 azalarak 44.9 milyar dolar seviyesine indiği hatırlatılmış ve jeopolitik risklerin de not indiriminde etkisi olduğu vurgulanmıştı.

Yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altındaki bu not, 2001 krizi dönemi dahil Türkiye tarihinin en kötü kredi notu oldu. Bu seviyede Türkiye ile birlikte Uganda ve Tanzanya gibi ülkeler bulunuyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar