Norveç Para Birimi nedir

Norveç ve Norveç’e bağımlı bölgelerde kullanılan para birimi Norveç kronudur. Kron İngilizce ‘’Taç’’ anlamına gelen ‘’crown’’ kelimesinden türetilmiştir. Norveç kronu Dünya’da en çok işlem gören para birimlerinden birisidir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Norveç kronu Dünya piyasasında NOK kodu ile işlem görür. Norveç para biriminin kısaltılmış sembolü Kr’dir. Norveç Kronu iç piyasada dolaşımı, dağıtımı ve kontrolü Central Bank Of Norway tarafından gerçekleştirilir.

Norveç Kronu Kullanılan Piyasalar
Norveç kronu Norveç’te Svalbard bölgesi de dahil olmak üzere resmi olarak kullanımda olan bir para birimidir. Norveç kronu bu bölgelerin yanı sıra Norveç sınırına yakın bulunan İsveç ve Finlandiya’da satış yapan pek çok mağazada geçerlidir. Ayrıca Hirthaks ve Frederikshavn’ın Danimarka feribot limanlarında yer alan çeşitli satış birimlerinde de, gayrı resmi olarak alışveriş sırasında kabul edilmektedir. Norveç sınırında alışveriş piyasasında dürtü ile yapılan alışverişler yani,  gıda ürünleri alkol ve tütün üzerinde yapılır. Bu sektörlere büyük ve toplu tutarda para harcaması yapılır. Norveç sınırları içine tütün ve alkolden çok yüksek oranda vergi alınmaktadır. B nedenle Norveç sınırları içinden alım yapmaktansa sınırdan alım yapılması tercih edilmektedir.

Norveç Piyasasında Kullanımda Olan Metal Paralar ve Banknotlar
Norveç iç piyasasında 4 adet madeni para kullanılmaktadır. Bunlar Kr1, Kr5, Kr10 ve Kr 20’dir. Norveç piyasasından kullanılan banknotlar ise şunlardır: Kr50, kr100, Kr200, Kr 500,Kr 1000’dir.

Daha önce kullanılmakta olan madeni 50 Kron gündelik alışverişlerde pek fazla kullanılmadığı için  piyasadan çekildi. Bu paranın piyasadan geri çekilme tarihi 1 Mayıs 2012 olmasına karşılık, Norveç Merkez Bankası 2022 yılına kadar bu parayı daha yüksek tutarda para ile satın alacağını bildirdi.

Norveç Kronu Döviz Kurları
Norveç Kronunun Dünya piyasalarında en çok işlem gören para birimleri karşısındaki değerleri şunlardır:

·         1 Norveç kronu 0.6530 TL’ye eşittir. ( 100 Norveç kronu 65 TL’dir)

·         1 Norveç kronu 0.1 ABD dolarına eşittir. (100 Norveç kronu 10 ABD dolarıdır)

·         1 Norveç kronu 0.09 Euro’ya eşittir. (100 Norveç kronu 9 Euro’dur)

·         1 Norveç kronu 0.08 İngiliz sterlinine tekabül etmektedir. ( 100 Norveç kronu 8 sterlindir)

·         1 Norveç kronu 0.09 İsviçre Frangı değerinde işlem görmektedir. ( 100 Norveç kronu 9 İsviçre Frangıdır) 

Norveç kronunun değeri, Dünya’daki diğer para birimlerine kıyasla   petrol fiyatları ve piyasa faizlerinden daha çok etkilenmektedir. Bunun sebebi Norveç’in Dünyanın sayılı petrol ihracatçıları arasında yerini almış olmasıdır. Norveç petrol ihracatında ilk 3’e kadar yükselmiş ülkelerden birisidir. Norveç kronu bu avantajını da kullanarak ABD doları ve AB Euro para birimi karşısında çeşitli zamanlarda pek çok kez güç kazanmış olsa da, en son Korona krizi ile bulunduğu seviyeye yerleşti.

Norveç para birimi kron hakkındaki güncel bilgiler bunlardır.

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar