OECD, Türkiye için büyüme beklentisini düşürdü
OECD, Türkiye’nin 2025 ve 2026 büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize ederken, sıkı para ve maliye politikalarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Enflasyonun ise 2026 sonunda yüzde 15’e gerilemesi öngörülüyor.
Abone olEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), yayımladığı Haziran 2025 raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme ve enflasyon tahminlerini güncelledi. Kuruluş, 2025 ve 2026 yılları için büyüme tahminlerini düşürürken, enflasyonla ilgili yukarı yönlü risklere dikkat çekti.
OECD, mart ayında yüzde 3,1 olarak açıkladığı 2025 yılı Türkiye büyüme tahminini yüzde 2,9’a, 2026 yılı tahminini ise yüzde 3,9’dan yüzde 3,3’e indirdi. Küresel büyüme tahminleri de aynı dönemde benzer şekilde aşağı yönlü revize edildi.
Enflasyon cephesinde ise 2025 yılı tahmini yüzde 31,4 ile sabit tutuldu. Ancak 2026 yılı ortalama enflasyon beklentisi, daha önce açıklanan yüzde 17,3’ten yüzde 18,5’e yükseltildi. OECD, sıkı para politikalarının etkisiyle enflasyonun 2026 sonuna doğru yüzde 15 seviyelerine gerilemesini bekliyor.
Raporda, sıkılaşan finansal koşullar ve mali disiplinin tüketimi sınırladığı, zayıflayan dış talebin ise yatırım ve ihracat performansını baskılayacağı ifade edildi. Ancak bu göstergelerin 2026 itibarıyla kademeli bir toparlanma sürecine girmesi öngörülüyor.
OECD, enflasyonun kalıcı biçimde düşüşe geçebilmesi için maliye ve para politikalarının sıkı tutulması gerektiğini vurgularken, uluslararası ticaret kaynaklı belirsizliklerin de halen sürdüğüne dikkat çekti.
Örgüt ayrıca, 2026 yılında enflasyondaki düşüşün para politikasının daha az kısıtlayıcı hale gelmesine olanak tanıyabileceğini ve bunun büyümeyi destekleyebileceğini belirtti. Raporda, iş gücü piyasası ve rekabet politikası başta olmak üzere yapısal reformların, uzun vadeli büyüme potansiyelini artırabileceği kaydedildi.