Özilhan'dan ihracat için kara tablo

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, "Krediye ulaşımdaki zorluklar üretimi olumsuz etkiliyor, böyle giderse ihracat yapılamayacak" dedi. Özilhan, ekonomi yönetiminin önceliğinin "kalıcı, tek haneli enflasyon" olması gerektiğini dile getirdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ekonomi yönetiminin en büyük önceliğinin enflasyonun düşürülmesi olması gerektiğini söyledi.

Özilhan konuşmasında şu mesajları verdi:

Cari açık finansmanı ekonomimizin yumuşak karnı olmayı sürdürüyor.

TL'nin yüksek değer kaybına rağmen dış açık vermeye devam ediyoruz.

Yabancı sermaye yatırımları gelmiyor, gelen de gayrimenkule yöneliyor.

Enflasyon-faiz makasının hiç olmadığı kadar açıldığı bir ortamda yurt dışından sermaye girişinin zemini olmuyor.

Önümüzdeki aylarda cari açığın finansman koşullarının ne olacağını bilmiyoruz. Cari açık finansmanında sorun yaşarsak ithalatta zorlanacağız.

Döviz sorununu çözemezsek enflasyonu düşüremeyiz. Enflasyonu tek haneye indiremezsek büyümeyi kalıcı olarak hızlandıramayız. Ekonomi yönetiminin en büyük önceliği kalıcı, tek haneli enflasyon olmalı.

Krediye ulaşma konusundaki zorluklar üretimi olumsuz etkiliyor. Böyle giderse ihracat yapılamayacak.

Piyasa ekonomisi yaklaşımı, zayıf noktalarına rağmen elimizdeki en iyi yaklaşım. Piyasa işleyişine uzun ve yoğun biçimde müdahale bozulmayı tetikler. Serbest piyasanın dışına çıkılması hiçbir zaman tek bir alanla sınırlı kalmaz, zincirleme etki yaratır.

Ekonomide yaşanan sıkıntıları çözmenin yolu bünyeyi güçlendirmek, esas sorunları ortadan kaldırmaktır. İstikrar ve güven sağlandıktan sonra ekonomik performansı güçlendirmek çok da zor olmaz.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar