Petkim analist toplantısında neler konuşuldu?

Tacirler Yatırım, 'Petkim Analist Toplantı Notları' raporunu yatırımcılarla paylaştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Tacirler Yatırım, 'Petkim Analist Toplantı Notları' raporunu yatırımcılarla paylaştı.

Raporda öne çıkan detaylar şu şekilde:

Petkim, 4. Çeyrek 2023 Finansal Sonuçları ve Sektör Analizi:

Petkim, Türkiye'nin tek entegre petrokimya tesisine sahip olmasıyla öne çıkan bir şirkettir ve 50'den fazla petrokimyasal ürünle faaliyet göstermektedir. Ürettiği kimyasal ürünler, inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj ve tekstil gibi sektörlerde önemli girdiler sağlamaktadır.

Maliyetlerdeki Etkin Yönetim

Petkim, 2023'ün ikinci yarısında zayıf petrokimya piyasalarına rağmen göreceli olarak iyi bir performans sergilemiştir. Optimizasyon odaklı girişimler ve maliyet yönetimindeki etkinlik, karlılığı artırmıştır. 4. Çeyrekte 486 bin tonluk satış hacmi elde edilmiş ve Kâr/Karlılık Oranı (%64) sağlanmıştır.

STAR Rafinerisi İş Birliğinin Etkileri

Petkim, STAR Rafinerisi'nde dolaylı olarak %12 pay sahibi olmuştur. Bu iş birliği, hammadde tedariğinde esneklik sağlayarak düşük maliyetli nafta kaynaklarına erişim imkanı sunmuştur. STAR Rafinerisi'nin finansal etkisi 4. Çeyrek itibarıyla Petkim'in finansal sonuçlarına yansıtılmıştır. 2023'ün son çeyreğinde STAR Rafinerisi, güçlü ürün marjları ve tek seferlik ertelenmiş vergi geliriyle 935 milyon dolar net kar elde etmiştir.

Etilen – Nafta Ürün Fiyat Makası: Etilen-nafta fiyat makası, pandemi sonrası 2022 yılında yüksek seviyelere ulaşmış, ancak Rusya-Ukrayna savaşı etkileriyle düşüş yaşamıştır. 3. Çeyrek 2023'te düşüş yaşanmasına rağmen, 4. Çeyrekte %30'luk bir artışla ton başına 113 dolar seviyelerine yükselmiştir. 1. Çeyrek 2023'te ise makas 275 dolar/ton seviyelerine ulaşmıştır. Platts Global Petrokimya Endeksi, 4. Çeyrekte %3'lük bir artış göstermiştir.

Sektörde Ana Trendler

Petrokimya sektöründe talep zayıflığı ve arz fazlası devam etmektedir. Kızıldeniz kaynaklı sorunlar ithalatı olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, genel olarak dayanıklı mallara olan zayıf talep, pazarları baskı altına almakta ve ürün segmentlerinde marjları olumsuz etkilemektedir.

Bu sonuçlar ve analizler, Petkim'in performansını ve sektördeki genel trendleri değerlendirmemize olanak sağlamaktadır.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar