Petkim PETKM hisse senedi yorumu ve teknik analizi

Bizim Menkul, Petkim için hedef fiyatını 4,45 TL’den 4,74 TL’ye yükselterek, Endeks Üzerinde Getiri tavsiyesi ile model portföyünde tuttu. Analizde yüzde 23,4 getiri potansiyeline vurgu yapıldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerlendirme şu şekilde:

"Beklentinin üzerinde karlılık…

PETKM 2020 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentisinin üzerinde, 147,2 mn TL ana ortaklık dönem karı açıklamıştır. Pandemi  nedeniyle beklentilerimiz paralelinde net satışlar, %27,9 düşüşle 2.242 mn TL, brüt kar ise %28 düşüşle 392,4 mn TL olarak  gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı 2Ç19’a göre yatay seyretmiştir.

Şirketin net borcu 2019 yılsonuna göre %0,9 artarak 4,9 mn TL‘ye  yükselmiştir. Socar Grubu’na Star Rafineri için ödenmiş tutarlar dolar  bazlı takip edilmekte olup, dolar/TL’nin yükselmesi nedeniyle doğan  gelirler kur farkı gelirleri hesabında muhasebeleştirilmektedir.

Bununla birlikte 547 mn TL kur farkı geliri elde etmiştir. Esas faaliyetlerden diğer gelir/giderler hariç esas faaliyet karı  2Ç19’a kıyasla %36,6 düşüşle 287 mn TL gerçekleşmiş olup diğer  gelir/giderler dahil edildiğinde, 2020’nin ilk çeyreğinde 313 mn TL  esas faaliyet karı elde edilmiştir. Şirketin esas faaliyet  gelirlerindeki azalmanın ana nedenlerinden birisi Covid-19 salgını  olurken pandemi sürecinde tıbbi malzeme ve ambalaj hammaddeleri  üretimine yoğunlaşmıştır.

Faaliyet gider marjlarında yaşanan artışla beraber şirketin FAVÖK  marjı 0,2 yüzde puan artarak, beklentilerimiz paralelinde, %17,5 oldu.

Şirket bir önceki yılın aynı dönemine göre %26,9 düşüşle 392 mn TL FAVÖK üretebildi.

Star Rafineri, nafta maliyetlerinde şirkete avantaj sağlamış olup  pandemi sürecinde üretimin sürekliliğinde katkıda bulunmuştur. 2020  ikinci çeyreğinde 170 bin ton termoplastik, 71 bin ton elyaf, 154 bin  ton da diğer ürünlerde satış gerçekleştirmiştir. Kapasite kullanım  oranı ise %88 olarak gerçekleşmiştir.

Covid-19 salgını nedeniyle reel  ekonomilerde küresel çapta yaşanan arz ve talep aksamaları şirketin  satışlarında düşüşü beraberinde getirirken pandemi sürecinde petrol  fiyatlarındaki keskin düşüş paralelinde gerileyen nafta fiyatları,  marjları desteklemiştir.  Haziran ayında pandemi kapsamında alınan  önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesiyle reel ekonomide hareketlilik  yaşanmaya başlamıştır. Petrol üretiminin kısıtlanması ve reel  ekonomilerin açılmasıyla artan arz ve talep, petrol fiyatlarının  tekrar yükselmesiyle rekabet gücünü tekrar dengelemiştir.

Etilen-Nafta fiyat makasının ikinci çeyrekte açılması kar marjını  desteklerken borçlarının büyük bir kısmının dolar bazlı olması  nedeniyle artan kur sonucunda yazılan kur farkı gideri net karı  baskılamış ve net kar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %54 düşüşle 147 mn TL olmuştur.

Şirket için pozitif katalizörler naftayı işleyebilme kapasitesi,  çok çeşitli sektörlere ürün satışı, çeşitlendirilmiş yatırım portföyü, Dolar/TL’de yaşanan değer kaybının Şirketin satış gelirlerini ve operasyonel karlılığını desteklemesi olarak sayılabilir.

Temel riskler ise Covid-19 salgını sonrası ekonomilerde yaşanan  daralmalar nedeniyle talep kanadında yaşanan durgunluğun beklenenden  uzun sürmesi, petrol fiyatlarının yükselmesiyle ürün fiyatları ile  nafta makasının daralmasının şirketin kar marjlarında yaratacağı  negatif etki gösterilebilir. Mevcut finansal koşullar ve 2Ç20 mali  gerçekleşmelerini baz alarak PETKM’in 2020 yılında 11,0 milyar TL  satış geliri ve %14,8 marjla 1,6 milyar TL FAVÖK elde etmesini  bekliyoruz. Yaptığımız İNA ve Çarpan değerlemesi sonucunda PETKM için  hedef fiyatımızı pay başına 4,45 TL’den 4,74 TL’ye yükseltiyor %23,4  getiri potansiyeli ve endeks üzerinde getiri tavsiyesi ile model  portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar