Petkim (PETKM) hisse yorum ve hedef fiyat

Oyak Yatırım hazırladığı raporda Petkim (PETKM) hissesindeki detaylı analizini ve hedef fiyatını yatırımcılarla paylaştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Oyak Yatırım hazırladığı raporda Petkim (PETKM) hissesindeki detaylı analizini ve hedef fiyatını yatırımcılarla paylaştı.

Rapordaki detaylar şu şekilde:

STAR RAFİNERİSİ ÖNE ÇIKIYOR

STAR Rafinerisinde elde edilen %12 pay sahipliğiyle birlikte Petkim’e operasyonel ve stratejik anlamda yapacağı katkı, 2024 yılının ikinci yarısında global çapta para politikalarında faiz indirimleri ve eriyen stokların öncülüğünde talepte toparlanma beklentileri PETKM için destekleyici olacaktır. 2024 yılında Petkim’in ciro, FAVÖK ve net kar büyümelerinin TL bazında sırasıyla %64, %281 ve %64 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. FAVÖK marjının 2023 yılında %4,9, 2024 yılında ise %11,4 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu faktörlerin etkisiyle PETKM için tavsiyemizi “Endeks Altı Getiri”den “Endeks Üzeri Getiri”ye yükseltirken hedef fiyatımızı 13,47 TL’den 25,87 TL’ye revize ediyoruz.

STAR RAFİNERİSİ 4Ç23’TEN İTİBAREN FİNANSALLARA KATKI SAĞLAYACAK

Petkim, 2 Ekim 2023 itibarıyla 480 mn USD karşılığında Rafineri Holding'in sermayesini teşkil eden paylarının %20'sini devralarak STAR Rafinerisinde dolaylı olarak %12 pay sahibi olmuştur. STAR Rafinerisine ait sonuçlar 4Ç23’ten itibaren özkaynak değerleme yöntemiyle Petkim konsolide finansal tablolarında yer almaya başlayacaktır. Motorin, jet yakıtı, LPG, reformat, petrol kok kömürü ve nafta üreticisi olan STAR Rafinerisi 13 milyon ton yıllık ham petrol işleme kapasitesi ile Türkiye’nin işlenmiş ham petrol ihtiyacının %20’sini karşılayabilmektedir.

Öte yandan, Petkim, STAR Rafinerisi ile yeni bir alım - satım sözleşmesi imzalamıştır. Petkim, STAR Rafineri'den ağır nafta, hafif nafta ve reformat temin etmeye devam edecek olup, bu hammaddelerin alım miktarları Petkim'in talebi üzerine tarafların mutabakatı ile belirlenecek ve alım fiyatları 12 aylık dönemler halinde ve transfer fiyatlandırması esaslarına göre tespit edilecektir. Hisse satın alımı ve yeni alım - satım anlaşması Petkim’e operasyonel ve stratejik anlamda faydalar sağlayabilir. STAR Rafinerisinin orta vadede Petkim’e temettü ödemesi planlanmaktadır.

ETİLEN – NAFTA MAKASINDA TOPARLANMA VAKİT ALACAK

Etilen – Nafta makası pandemiyle birlikte Mayıs 2020’de 81 USD seviyesine gerilerken global çapta yaşanan normalleşmeyle birlikte 2022 yılı başında 703 USD seviyesine yükselmişti. Rusya – Ukrayna savaşının etkileriyle makasta yükseliş sonlanırken küresel çapta arz fazlası ve talepteki düşüklük 3Ç23’te makasın 24 USD seviyesine kadar gerilemesine yol açmıştır. Merkez bankalarının izlediği sıkılaştırıcı para politikaları ve ekonomik aktivitede görülen yavaşlama, kapasite kullanım oranlarını ve akabinde ticaret hacmini de aşağıya çekmiştir. Bunun sonucunda, navlun fiyatlarında yaşanan gerileme ve Uzak Doğu’dan Avrupa’ya navlun sürelerinin kısalması, Türkiye’nin ihracat tarafında rekabet gücünü kısıtlamıştır.

Önümüzdeki dönemde stoklardaki erime, global çapta sıkılaştırıcı para politikalarındaki muhtemel gevşeme adımları, Çin’de emlak sektörünün oluşturduğu durgunluğa karşın uygulanan teşvik edici adımlar ve yurt içinde özellikle deprem bölgesinde yapılacak yatırımların ekonomik aktiviteye katkısı talepteki toparlanma açısından pozitif gelişmeler olarak izlenecektir. Bu faktörlerin etkisinin 2024 yılının ikinci yarısından itibaren öne çıkması beklenmektedir.

Çarpan iskontoları dikkat çekiyor

PETKM için tavsiyemizi “Endeks Altı Getiri”den “Endeks Üzeri Getiri”ye yükseltirken hedef fiyatımızı %42 getiri sunan 25,87 TL’ye (önceki: 13,07 TL) revize ediyoruz. 2024 ve 2025 yıllarında Petkim’in sırasıyla 8.873 mn TL ve 13.783 mn TL FAVÖK, 6.355 mn TL ve 9.863 mn TL net kar açıklayacağını öngörüyoruz. 2024 ve 2025 tahminlerimize göre 8,1x ve 5,2x FD/FAVÖK ve 7,3x ve 4,7x F/K çarpanlarıyla işlem görmektedir.

 

PETKM PETKIM PETROKIMYA HOLDING A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 20.02
Satış 20.04
Değişim 0.12%
Son Değer 20.02
En yüksek 20.24
En düşük 19.91
Haftalık Değişim -4.5757%
Aylık Değişim -3.3783%
Yıllık Değişim 9.9395%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar