Petrol fiyatları 43 dolara yükseldi

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarını uzatmalarının ardından yukarı yönde hareket etti. Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 1 yükselerek varil başına 39.93 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1.9 kadar düştü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Petrol fiyatları Londra'da, OPEC ve ortaklarının tarihi önemdeki üretim kısıntılarını bir ay daha uzatma kararı almaları ve üyelerin taahhüt ettiklerinden daha fazla üretim yapmamalarını sağlamak için anlaşmaya daha sıkı uyum sözü vermelerinin ardından varil başına 43 dolar civarına yükseldi.

Brent petrol, Cuma günü itibarıyla üst üste altı hafta yükseldikten ve Mayıs 2018'den beri en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdikten sonra yüzde 2.6 kadar değer kazandı. Anlaşmanın uzatılması, iki ay önce yıkıcı bir fiyat savaşına giren Suudi Arabistan ve Rusya'nın bir zaferi oldu.

OPEC + koalisyonunun fiili lideri olan bu iki ülke, haftasonu küresel bazda petrol piyasalarını yukarı yönde desteklemeye yönelik kararlılıklarını gösterdiler ve Irak, Nijerya ve diğer bazı ülkeleri anlaşmada taahhüt ettikleri kısıntı miktarına uymaları konusunda uyardılar.

Anlaşmanın süresinin uzatılmasının ardından, Suudi Arabistan ham petrol fiyatında en az 20 yılın en büyük artışlarından birini gerçekleştirdi. Bu artışlar Temmuz ayında Asya'ya yapılan satışlara uygulanacak ve Krallık'ın Rusya ile kısa süreli fiyat savaşı sırasında yaptığı indirimlerin neredeyse tümünü geri aldı.

Petrol fiyatları Nisan ayından bu yana, OPEC + koalisyonunun küresel arz bolluğunu azaltması ve talebin başta Çin olmak üzere bazı ülkelerde koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi sonucu artmasının ardından ikiye katlandı. Ancak halen süregelen bir toparlanmaya, Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi, virüsün ikinci dalga yayılması veya ABD'de kaya petrolü üretiminin yükselen fiyatlar gibi nedenler engel olabilir.

OPEC + koalisyonu Temmuz ayında üretimi günlük 9.6 milyon varil kısma kararı aldı ve bu, Meksika'nın kısıtlamalarını sona erdirecek olması ile birlikte bu aya göre günlük 100,000 varil azalmayı işaret ediyor. Mayıs ve Haziran aylarında üretim kısıntılarına yüzde 100 uymayan üyeler, bu açığı kapatabilmek için Temmuz-Eylül döneminde fazladan kısıntıya gidecek.

Singapur'da enerji danışmanlık şirketi Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Anlaşmaya uyum konusu şu anda OPEC + için büyük bir fay hattı," dedive "Ham petrol Cuma günü anlaşmanın bir ay uzatılacağı beklentisini büyük ölçüde satın almıştı" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında % 1.4 yükselerek Londra saati ile 07:11'de varil başına 42.87 dolara tırmandı. Brent'in RSI'ına bakıldığında, petrol aşırı alım bölgesinde ve düşüşe hazırlanıyor olabilir.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 1 yükselerek varil başına 39.93 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1.9 kadar düştü.

 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar