Piyasalarda "kara pazartesi": Petrol ve hisseler çökerken, ABD tahvilleri yükseldi

Uluslararası piyasalarda, petrol fiyatları çökerken, hisseler güçlü düştü ve para birimleri ve tahvillerde sert hareketler görülüyor. Uluslararası piyasalara petrol fiyatlarındaki çok sert düşüşün hemen ardından panik havası hakim oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası piyasalara petrol fiyatlarındaki çok sert düşüşün hemen ardından panik havası hakim oldu. Petrol fiyatları çökerken, hisse senetleri güçlü düştü ve para birimleri ve tahvillerde sert hareketler görülüyor.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 5 düştü ve alt sınıra dayanmasından dolayı işlemler durdu. Japonya hisse senetleri yüzde 6 çakıldı ve İngiltere'de FTSE 100 endeks vadeli kontratları yüzde 7'nin üzerinde geriledi. Yen ve Avustralya doları hariç para birimleri sert dalgalanmalarla karşılaştı ve traderlar yeni işlem aralıklarının nerede oluştuğunu görmekte güçlük çekiyor. Ülke tahvil faizleri yeni düşük seviyelerine indi ve ABD 10 yıllıklarının faizinde çeyrek puanın üzerinde dev bir gerileme görüldü.

"Kara pazartesi" olarak da nitelenebilecek haftanın ilk gününde göze çarpan hareketler şöyle;

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ilk kez yüzde 0.5'in altına indi ve 30 yıllıklarının faizi yüzde 1'in altına düştü.

*Ham petrol bir ara kaybını yüzde 30'a kadar çıkardı ve 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

*Norveç kronu dolar karşısında 1980'lerden bu yana en düşük seviyesine indi. Meksika pesosu yüzde 7'den fazla değer kaybederek ABD Başkanı Donald Trump'ın Başkanlığa geldiğinde sınıra duvar örüleceğini kaydetmesinden bu yana en zayıf seviyesine düştü.

*Avustralya ve Yeni Zelanda'nın 10 yıllık tahvillerinin faizleri yeni rekor seviyelere geriledi.

*Yen 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Petrol fiyatlarındaki çöküş, eğer devam ederse, tüm dünyada siyasi dalgalanmalara neden olacak, ABD'nin yüksek faizli kredi daralmalarını daha da artıracak ve virüsün ekonomilerine yönelik etkilerini modellemeye çalışan merkez bankalarının işlerini daha da karmaşık hale getirecek. Petroldeki bu hareket tüketiciler için bir avantaj olabilir, ancak koronavirüsten dolayı insanlar sokağa çıkmaktan korkuyorlar. İtalya haftasonu ülke sanayisinin kalbi olan bölgede karantina ilan etti.

Ekonomistler, öncekilerin daha mürekkebi kurumadan tahminlerini yenilemek durumunda kalıyorlar. Morgan Stanley, ikinci çeyrekte de virüs salgınından dolayı aksaklıkların süreceği öngörüsünde bulunarak, büyük ekonomilerin teknik resesyona girme riskinin arttığı tahmininde bulunan kurumlara katıldı. Merkez bankalarının teşvikleri işe yarayabilir, ancak ilk önce salgının kontrol altına alınması gerekiyor.

BIS Oxford Economics baş ekonomisti Sarah Hunter, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Durumun ne yöne evrileceğini bilmiyoruz ve bu hava şimdilerde herhangi bir şeyi fiyatlamayı çok zor hale getiriyor," dedi ve "Çok büyük dalgalanmaların olduğu bir piyasanın gelmekte olduğunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü politika toplantısını gerçekleştirecek. Bu toplantıda bankanın gevşemeye gitmesi bekleniyor.

*İngiltere'de Maliye Bakanı Çarşamba günü hükümetin 2020 bütçesini sunacak.

*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan çekirdek tüketici fiyatları endeksinin Şubat ayında durgun kalması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Tokyo saati ile 12:12'de yüzde 4.9 aşağıdaydı. Spot endeks Cuma günü yüzde 1.7 düşmüştü.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 6.1 geriledi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 5.7 düştü.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 3.6 geriledi.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.5 kaybetti.

*Euro Stoxx 50 endeks vadelileri yüzde 6 çakıldı.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında yüzde 2.8 yükselerek 102.48 seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 1 yükselerek 1.1391 seviyesine tırmandı.

*Meksika pesosu dolar karşısında yüzde 7.2 düştü.

*Çin'de offshore yuan dolar karşısında 6.9316 seviyelerinde yatay seyretti.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 26 baz puan düşerek yüzde 0.50'ye indi. 30 yıllıkların getiri ise 31 puanlık düşüşle yüzde 0.97'ye geriledi.

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 8 baz puan düşerek yüzde 0.59 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 27 düşerek varil başına 30.30 dolara geriledi.

*Altın yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,693.15 dolara ulaştı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar