Sermaye piyasası nedir?

Sermaye piyasaları, fon sahibi kişilerin yani yatırımcıların birikimlerini, belli bir getiri beklentisi ile yatırım araçlarında değerlendirdiği piyasadır. Fon ihtiyacı olan kişiler ise, sermaye piyasasınını kullanarak, ihraç ettikleri hisse senedi veya borçlanma senetleri aracılığıyla finansman sağlarlar.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sermaye piyasası, ekonomi içinde finansal, parasal sistemi oluşturan unsurdur. Tahvil, hisse senedi gibi uzun vadeli menkul kıymetlerin alınıp satıldığı piyasaların tümüdür. Sermaye piyasası, döviz piyasası, altın piyasası ile beraber ülkelerin tüm piyasalarının bir parçasıdır.

Para piyasası genellikle her ülkenin kendi başkentinden yürütülür. Türkiye de ise İstanbul da kurulmuş olup ismi İstanbul menkul kıymetler borsasıdır. Sermaye piyasasının en önemli görevi ve işlevi, ülke içinde bulunan küçük – büyük yatırımların işletilmesi ve bu tasarrufların kontrol edilip, yönetilmesidir. 

İşlemler, tahvil ve hisse senedini piyasalarda satışa sunarak ülkede ihtiyaç duyulan yatırım sermayesi elde edilir. Sermayeleri satın alan tasarruf sahipleri ya da işletmelere ortak olmak ile ya da kredi vermekle fon sağlamış olacaklardır.

Kaynak: https://www.integralforex.com.tr/sermaye-piyasasi-nedir

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar