Sermaye yapısı nedir?

Sermaye yapısı hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulacağınız yazımıza hoşgeldiniz. Sermaye yapısı bir işletmenin gelişimini, borç sermaye oranını belirli etmeye yarar. Sermaye yapısı sayesinde bir şirket finansal olarak yapacağı hamleleri belirleyebilir. Sermaye yapısı şirketin durumuyla ilgili açık bir grafik çizer ve bu duruma bakarak şirketin gelecek adımları atılır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bir firmanın büyümesi için sahip olunan varlıkların kaynaklara eşit olması gerekir. Bu ilke denklik ilkesi olarak adlandırılır. Sermaye yapısı ile bu durum kontrol edilir. Denklik ilkesine göre uygun olan şirketler büyüme sağlar. Sermaye yapısı tanımında bahsettiğimiz borç sermaye oranının dışındaki oranları sıralayacak olursak, bunlar;

·         Hisse senetleri

·         Özkaynaklar ve ayrıcalıklı hisse senetleri

·         Hisse senetleri ve borç senetleri

·         Öz sermaye ve hisse senetleri Oranlarıdır.

Güçlü Sermaye Yapısı Nasıl Tesis Edilir?

Kaliteli bir sermaye yapısı beraberinde başarıyı getirir. Peki kaliteli sermaye yapısı ne gibi özellikler taşımalıdır; Öncelikle kaliteli bir sermaye yapısının sunması gereken temel fayda kârlılıktır. Kaliteli sermaye yapısı, Maksimum kazanç ve minimum maliyeti sunmalıdır. Bu özelliklerden bir diğeri sermaye gücüdür, sermaye yapısının sağlam bir sermaye gücü sunması şirketin mali düşüş dönemlerinden rahatlıkla çıkmasını sağlar. Bir şirketin en kritik ve riskli dönemleri mali düşüş yaşadığı veya borçlandığı dönemlerdir. Şirketin bu dönemleri minimum zararla atlatması için sermaye yapısının sağlam bir sermaye gücü sunması çok önemlidir.

Sermaye yapısı nelere bağlıdır?

Sermaye yapısını etkileyen çok sayıda etmen vardır. Sermaye yapısının belirlenmesi bu etmenlerin durumuna bağlıdır. Peki sermaye yapısını etkileyen bu etmenler nelerdir?

İşletme Yönetimi Etkileri

Sermaye yapısını etkileyen etmenlerden biri istikrardır. Eğer şirket inişli çıkışlı bir grafiğe sahipse bu sermaye yapısına olumsuz anlamda bir etki gösterir. Şirketin kazancı yüksek ve sürekliyse, borçlanma yaşamaz ve büyüyerek yoluna devam eder. Şirketlerin yüksek meblağlarda kazanç sağlamaları için iki yol vardır. Bu iki yol; Ya emin adımlarla ilerleyip küçük sermayelerle yavaş yavaş büyümek ya da büyük risk ve büyük kazanç içeren büyük sermayelerle işlere girmektir. Eğer bir şirket büyük kazançlar elde etmek için riske giriyorsa, bu riskten minimum etkilenmek için yüksek miktarda sermayesi olmalıdır. Yani sermaye miktarı sermaye yapısını etkileyen etmenlerden bir başkasıdır.

Finans Piyasaları ve Sektörel Etkenler

Sermaye yapısını etkileyen etmenler arasından son olarak finans piyasalarının değişkenliğinden bahsedeceğiz. Finans piyasasının sürekli değişim içinde olmasından dolayı şirket yapacağı ticari hamlelerde bu değişkenliği göz önünde bulundurmalıdır. Finans piyasasının durgun olduğu dönemlerden ziyade hareketli olduğu dönemlerde yapılan yatırımlar genelde daha çok kâr sağlamaktadır. Şirketler en uygun dönemi bekleyip hamle yapmalıdır. Aksi takdirde şirketin kâr zarar durumu ve sermaye miktarı etkilenir. Dolayısıyla bu etkiler sermaye yapısına da yansımış olur.

Yazımızda genel olarak bahsettiğimiz üzere, sermaye yapısı bir işletmenin veya ticari bir kuruluşun gelişiminde etkili olan en önemli etmenlerden biridir.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar