THY hisse yorumu ve teknik analizi

Yapı Kredi Yatırım, 2022 4. çeyrek mali tablolarına göre piyasa beklentisinin oldukça üzerinde net kar açıklayan THYAO-Türk Hava Yolları için hedef fiyatını 200 TL, tavsiyesini "al" olarak korudu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yapı Kredi Yatırım'ın hazırladığı THYAO raporunda yer alan detaylar şöyle:

YÜKSEK MARJ VE NAKİT YARATIMI

THY, 4Ç22 mali tablolarında, 473 milyon USD net kar açıkladı. Bu tutar, ortalama piyasa beklentisi 358 milyon USD ve bizim tahminimiz 325mn USD’nin üzerinde geldi. Bizim tahminlerimiz ile sonuçlar arasındaki olumlu sapma daha güçlü birim yolcu gelirleri ve daha düşük birim akaryakıt gideri kaynaklıdır.

Şirketin karşılaştırılabilir birim maliyetleri son çeyrekte bir bütün olarak yükselmiş ve kargo gelirleri de önceki çeyreklere nazaran zayıflamıştır. Ancak, güçlü talep ortamı ve yüksek yolcu başı birim gelirler sayesinde, şirket 4Ç22’de %26 VAFÖK marjı yakalamış ve %31 marjla sadece bir çeyrekte 1,5 milyar USD operasyonel nakit yaratmıştır.

GÜÇLÜ TALEP, GÜÇLÜ BİRİM GELİRLER

THY'nin 4Ç22 gelirleri beklentilere paralel geldi. Şirketin 2022'nin önceki çeyreklerindeki gelir
dinamiklerinde herhangi anlamlı bir değişiklik görmüyoruz. Şöyle ki, birim yolcu gelir getirilerindeki güçlü seyir tüm coğrafi bölgelerde devam ederken, kargo gelirleri geriledi. Şirketin yakıt maliyeti artışından arındırılmış yolcu başı birim gelirlerini Covid19 öncesinin yaklaşık %20 üzerinde hesaplıyoruz, ki bu doğrudan, güçlü talep ve fiyatlandırma ortamının bir sonucudur.

Kargo gelirlerindeki yıllık %36'lık düşüş ise, büyük ölçüde ton başı birim kargo gelirlerinde, kapasite artışlarıyla birlikte gözlemlenen gerilemeden ve THY'nin kargo operasyonlarına geçen yıla göre daha az yolcu uçağı tahsis etmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak, kargo operasyonlarının önemi halen geçmişe göre daha yüksektir (4Ç22: gelirlerin %17'si; 4Ç21: %39 ; 4Ç19: %14).

PERSONEL GİDERLERİNDE BEKLENEN ARTIŞ

THY'nin birim yakıt maliyeti son çeyrekte %11 azalırken, toplam birim maliyeti %7 arttı.
Bu farklılığın nedeni, akaryakıt hariç birim giderlerdeki %21’lik artış olurken, onun da gerisinde ücret ayarlamaları ve ikramiye ödemeleri nedeniyle artan personel giderleri yatmaktadır. Bakım ve ikram giderleri de diğer gider kalemlerine ve tahminlerimize göre nispeten daha yüksek artan gider kalemleri olarak gözümüze çarpmıştır.

AZALAN BORÇLULUK

Şirket, 3Ç22'de 289mn USD ve 2Ç22'de 108mn USD net operasyonel olmayan gelir kaydederken, 4Ç22'de 150mn USD gidere katlanmıştır. Aradaki fark, esas olarak 4Ç22'de EUR'nun USD karşısında değer kazanmasından kaynaklanmaktadır ve şirketin olağan finansman giderlerinde anlamlı bir artış olmadığı gibi, şirketin elinde biriken nakit üz erinden elde edilen faiz gelirleri de artmaktadır ).

Şirketin manşet net borcunu 9.4 milyar USD hesaplıyoruz. Son 12 ayda elde edilen VAFÖK’ün 1.9x, yıl sonu özkaynaklarının 1.0x katına isabet eden bu tutar, şirketin uçak üreticilerine verdiği avans tutarları dikkate alınırsa, 8.6 milyar USD’ye geriletecektir.

GENEL DEĞERLENDİRME

Hedef fiyat ve önerimizi koruyoruz. THY'nin 4Ç22 sonuçlarını, beklediğimizden daha güçlü birim yolcu gelirleri ve daha düşük akaryakıt faturası nedenleriyle olumlu karşılıyoruz ve piyasa tepkisinin de bu yönde olmasını bekliyoruz. 4Ç22 sonuçları ışığında ve yönetimi bugünkü telekonferansta dinledikten sonra, model varsayımlarımızı gözden geçireceğiz ancak mevcut tahminlerimizde önemli bir değişiklik planlamıyoruz (YKY 2023e: 20,5 milyar USD gelir; 4,65 milyar USD VAFÖK ve 2,1 milyar ABD doları net kâr). Model Portfoyümüzde de yer alan, THY için 10,7 USD hedef hisse fiyatı ile AL tavsiyemizi yineliyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar