Türkiye'de ilk borsa ne zaman kuruldu?

1983 yılı Ekim ayında, Türkiye`de menkul kıymet borsalarının kuruluşunu öngören bir kararname çıktı. Ekim 1984`de ise ``Menkul Kıymet Borsalarının Kuruluşu ve Çalışma Esasları``, Resmi Gazete`de yayınlandı.Çalışma esaslarına ilişkin mevzuat Olağanüstü Genel Kurul toplantılarında kabul edildi ve 1985 sonunda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası resmen kuruldu. Muharrem Karslı`nın başkanlığında 26 Aralık 1985 tarihinde açılan İMKB, 3 Ocak 1986`da Cağaloğlu`ndaki binasında alım satıma başladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Muharrem Karslı`nın başkanlığında 26 Aralık 1985 tarihinde açılan İMKB, 3 Ocak 1986`da Cağaloğlu`ndaki binasında alım satıma başladı. Böylece, Türkiye'nin ilk borsası kurulmuş oldu.

Borsanın sonraki yılları, emekleme ve gelişme dönemi olarak nitelenebilir. 1987 yılı Ekim ayında, daha önce haftalık olarak hesaplanan Borsa Endeksleri, günlük olarak hesaplanmaya başladı. Kasım ayında, Karaköy`deki yeni binaya taşınan Borsa`da, pano sistemine geçildi.

1989 yılı Temmuz ayında, Takas ve Saklama Merkezi kuruldu. Aynı yıl Ağustos ayında, Borsa için dönüm kararlarından biri olan 32 sayılı kararname yayımlandı. Böylece, yabancı yatırımcılar Türkiye`deki her türlü menkul kıymete yatırım yapma ve karlarını transfer etme olanağı elde ettiler.

Kaynak: https://www.borsaistanbul.com/Dosyalar/25yil/index.html

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar