Ülker Suudi Arabistan’da büyüyecek

İhracat için ilk kamyonu 46 yıl önce yolladığı Orta Doğu’da bugün Ülker’in hakimiyeti var. Yıllarca bölgede rekabet ettiği United Biscuits ve Godiva’yı alarak Pladis çatısı altında bölgede 2 fabrika ile üretim yapan Ülker, özellikle hurmalı ürünleriyle büyük ilgi görüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yıllarca bölgede rekabet ettiği United Biscuits ve Godiva’yı alarak Pladis çatısı altında bölgede 2 fabrika ile üretim yapan Ülker, özellikle hurmalı ürünleriyle büyük ilgi görüyor. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Pladis ile Suudi Arabistan’da büyümeyi sürdüreceklerini belirterek “Türkiyeli global bir şirketiz. Burada büyüyeceğiz. Bu topraklar bize bereketli geldi” dedi. Suudi Arabistan’daki fabrika kurma sürecinin de ani bir kararla gerçekleştiğini belirten Murat Ülker, şöyle konuştu “Fabrika kurarken pazara yakın olmanın avantajlarını kullandık. Fakat Suudi Arabistan’la olan manevi yakınlığımız da fabrika kurmamıza neden olmuştur. İhracatta belli bir hacme ulaşınca, Sabri Bey ‘imalat imkanı olur mu’ diye takip etti. 2000 senesinde bir yatırımcı burada bir yağ fabrikası kurmuş. Sonra çikolataya dönmüş.  O sırada ben de kayınvalidem ve kayınpederimi hacca götürmüştüm. Umre ve hac arasında Cidde’ye gittim. Bir günde pazarlığı bitirip fabrikayı aldım.” Ülker, babası Sabri Ülker’in Suudi Arabistan pazarına girişini de şöyle anlattı: 


BURADA ZARAR EDERİZ 


“Babam ihracat karşılığı kredi almıştı. Ortadoğu ülkelerinde muhiti olan eski milletvekillerinden Salih Özcan ile Beyrut, Kuveyt, Bahreyn pazarlarını gezmişler.  Suudi Arabistan’da İngilizlerin United Biscuits’in hakimiyetini görmüşler. Babam pazarın koşullarında zarar edeceğimizi düşünüyordu.  Şimdi Karaman'da İngiltere Crawfords adına ürettiğimiz kremalı bisküviler o zamanların en büyük ihracat çeşidiydi ve rakibimiz McVitie’s idi. Elimizdeki dar imkanlara rağmen, onlara pazarı dar etmiştik o zaman. Şimdiyse hepsi bizim markamız.”  (Star / Erdinç AKKOYUNLU)

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar