Vadeli Mevduat Hesaplama Araçları ile Getirinizi Nasıl Planlarsınız?

Vadeli mevduat hesapları, belirlenen vade sonunda faiz getirisi sağlayan hesap türleridir. Vade süresi dolmadan işlem yapılamaz, ancak vade sonunda faiz kazancı elde edilir. Faiz hesaplamalarına dair detaylar haberimizde.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Vadeli mevduat hesapları, kullanıcıların belirli vade sonunda faiz getirisi elde etmelerini sağlayan hesap türüdür. Bu, vade dolana kadar mevduat hesabındaki para ile işlem yapılamaz. Karşılığında ise seçtiğiniz vade için belirlenen faiz oranına göre faiz getirisi elde edersiniz. Ancak, vade dolmadan hesaptaki tutar ile işlem yapılması halinde faiz getirisi elde edilemez. Vadeli mevduatlara yönelik hesaplama araçlarını, bu şekilde faiz getirilerinin nasıl hesaplanabileceğini ve çok daha fazlasını haberimizde keşfedebilirsiniz.

Vadeli Mevduat Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Vadeli mevduat için hesaplamada üç önemli faktör dikkate alınır. Bunlar; bankaya yatırılan mevduat tutarı, bankanın faiz teklifi ve vade sayısıdır. Tüm bunlar, vade sonunda elde edebileceğiniz faiz belirleyen en önemli bileşenlerdir. Elbette mevduat tutarı ile vade sayısına göre farklı faiz oranları da teklif edilebilir. Dolayısıyla bunlara göre de vade sonunda elde edeceğiniz tutar farklılık gösterebilir.

Örneğin; 100 bin TL’lik bir mevduat tutarı (mevduat hesabına yatırılacak para), 32 gün vade ile bankada muhafaza edilecekse bunun için %49 oranında bir faiz teklifi sunulabilir. Bu örnek hesaba göre vade sonunda ulaşacağınız tutar 103.973,70 TL olur. Ancak aynı tutarı (100 bin TL’lik mevduat tutarını) 181 gün vade ile banka hesabınıza aktarırsanız bu defa faiz teklifi %38 olabilir. Vade süresinin sonunda ise elde edilecek tutar, bu kez 117.901,64 TL olur. Ancak, bu oranlar bankaya ve zamana göre değişim gösterebilir. Tüm bunlara göre mevduat faizi hesaplama formülü şu şekildedir:

·     Günlük mevduat faizi hesaplama: (Anapara/100) x (Faiz Oranı/365) x Gün Sayısı

·     Aylık mevduat faizi hesaplama: (Anapara/100) x (Faiz Oranı/12) x Ay Sayısı

·     Yıllık mevduat faizi hesaplama: (Anapara/100) x Faiz Oranı x Yıl Sayısı

Faiz getirisine stopaj (gelir vergisi) kesintisi uygulanır ve bu kesinti sonrasında elde edilecek net faiz getirisi belirlenir. Şimdi bu hesaplamaları sizin yerinize yapan vadeli mevduat hesaplama araçlarını birlikte mercek altına alalım.

Vadeli Mevduat Hesaplama Araçları

Tasarruflarını düşük riskli bir şekilde maksimize etmek isteyenler, sıklıkla vadeli mevduat hesaplarını değerlendirebilmekte. Bu noktada, bankaların vadeli mevduat hesaplarından birinin tercih edilmesi gerekir. Bunun için ise öncelikle bankaların güncel faiz tekliflerini incelemek, karşılaştırma ve bir hesaplama yapmak önem kazanır. Vadeli mevduat hesaplarında elde edeceğiniz tutarı kolay ve hızlı bir şekilde hesaplayan araçlardan yararlanabilirsiniz. Üstelik bu araçlar, sadece hesaplamada kolaylık sağlamakla kalmaz.

Aynı zamanda bankaların popüler, güncel mevduat ürünlerini karşılaştırmanıza da olanak tanır. Böylelikle farklı bankaların vadeli mevduat faiz tekliflerini tek bir platformda kolayca öğrenebilir ve sizin için en kârlı seçenekleri görebilirsiniz.

Bu hesaplama araçlarında; mevduat tutarını ve vade sayısını belirledikten sonra karşınıza faiz oranı, brüt getiri, net getiri ve vade sonu tutarı çıkar. Böylelikle çok hızlı bir şekilde faiz getirisinin ne kadar olduğunu görebilirsiniz. Ek olarak vergi ödemesi, ilgili bankanın mevduat hesabına yönelik kural ve koşullarını da yine bu hesaplama araçlarında bulmanız mümkün. Örneğin, belirli faiz oranları ancak belli vade sayısı ve mevduat tutarları için geçerli olabilir. Bunlar yapacağınız herhangi bir değişiklik, faiz oranını ve dolayısıyla vade sonu tutarı etkileyebilir. Bu ve benzeri ayrıntıları da yine kapsamlı hesaplama araçları üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. Tüm bunlar sonucunda gerekliliklerini karşıladığınız, yüksek faiz teklifi sunulan mevduat ürünlerini değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

Vadeli mevduat hesaplama araçlarının bir diğer faydası da özelleştirilmiş seçenekler sunması. Yani bir yandan bankaların güncel mevduat ürünlerini sıralı bir şekilde bulabilirken, diğer yandan tutarınız ve seçtiğiniz vadeyi içeren listelere de erişebilirsiniz. Bunun için genellikle mevduat tutarı ve vade sayısını belirleyip “hesapla” butonuna tıklamanız yeterli olur. İlgili hesaplama araçları bunun sonucunda, seçtiğiniz detaylara uygun tüm bankaların mevduat ürünlerini de listeleyebilir. Bu özelleştirilmiş seçenekler sayesinde yalnızca seçili teklifleri görebilir, değerlendirmeye alabilirsiniz.

Kategoriler Şirket Haberleri