Vakıfbank VAKBN hisse yorumu ve teknik analizi

Ak Yatırım, Vakıfbank hedef fiyatını 7,00 TL'den 5,95 TL'ye çekti, 'Nötr' tavsiyesini korudu. Analizde 'Hisse için 12 aylık hedef beklentimizi de %15 azaltarak hisse başına 5,95 TL’ye çektik. Hisse’de ‘Nötr’ önerimizi koruyoruz' denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerlendirmede şöyle denildi:

"Vakıfbank 1Ç20’de net kârını bizim 1,63 milyar TL ve piyasa  ortalaması olan 1,64 milyar TL’nin üzerinde 1,72 milyar TL olarak  açıkladı. Böylece öz kaynak kârlılığı %20,6 ile önceki yılın iki katı  seviyesine çıktı. Net kârın beklentimiz üzerinde gerçekleşmesi güçlü  tahsilat performansı sayesinde net karşılık maliyetinin beklentimizden  düşük kalmasından kaynaklandı.

Diğer taraftan Vakıfbank’ın provizyon  giderleri öncesi kârı ise beklentimizden %15 kadar düşük gerçekleşti.

İlk iki aydaki olumlu seyir ve sonrasında Covid-19 önlemleri sonucunda  takipteki ve yakın izlemedeki kredilere çok sınırlı intikaller  gözlendi. Ayrıca Vakıfbank’ın yaklaşık 0,9 milyarlık kredisini silmesi  sorunlu kredi hacmini 29,9 milyar TL’ye geriletti. Yakın izlemedeki  krediler ise 17,4 milyar TL düzeyinde yatay kaldı.

Buna karşılık Vakıfbank artan karşılık oranları nedeniyle 3,1 milyar TL kredi  karşılığı ayırdı, diğer taraftan tahsilatlar nedeniyle bu tutarın  yaklaşık yarısı önceki dönemin iptal edilen karşılık geliri olarak  yazıldığından ortalama net karşılık maliyeti tahminimizden düşük  geldi. Net faiz gelirinde (swap maliyeti dahil) önceki çeyreğe göre %13 artış kaydedildi. TÜFE’ye endeksli menkul kıymet portföyünün  büyümesinin de artışta olumlu etkisi oldu.

Ancak aktiflerdeki artış  sonucu swap dahil net faiz marjı 15 baz puan kadar azaldı. Banka marj  üzerindeki baskının yılın geri kalanında artabileceği düşüncesi  taşıyor. Vakıfbank’ın net komisyon gelirleri ise önceki çeyreğe göre  hafif geriledi ve yıllık bazda %4 düzeyinde arttı. Vakıfbank sene  başında komisyon gelirlerinin yıllık bazda azalabileceğini  belirtmişti. Ancak krediler tarafındaki büyümenin beklentinin oldukça  üzerinde olması nedeniyle (Covid-19 önlemleri ve yasal düzenlemelere  rağmen) önceki yıl seviyesinin altına inilmeyebileceği düşünülüyor.

Vakıfbank’ın faaliyet giderleri 0,9 milyar TL’lik sorunlu kredinin  bilançodan silinmesinin etkisini de içeriyor (aynı tutar diğer  gelirler kalemine de kaydedildiğinden net kâr üzerinde etkisi  bulunmuyor). Bu tutar hariç tutulduğunda yıllık %19,6 tutarındaki  artış dönemsel ve bir kerelik faktörleri içeriyor.

Yorum: Vakıfbank  geçtiğimiz hafta gündeme gelen sermaye artışının banka için olumlu  olacağını vurguladı ancak yöntem ve miktar konusunda yorumda  bulunmadı.

Banka ayrıca 2020 öngörülerinin henüz güncellenmediğini  ancak önemli değişiklikler beklenebileceğini vurguladı. 1Ç20  sonuçlarının ardından  banka için net kâr tahminimizi 2020 için %11 gerilemeyle 4,2 milyar TL’ye ve 2021 için %9 gerilemeyle 5,0 milyar TL’ye indirdik.

Hisse için 12 aylık hedef beklentimizi de %15  azaltarak hisse başına 5,95 TL’ye çektik. Hisse’de ‘Nötr’ önerimizi  koruyoruz"

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar