Yurt dışı hisse senedi vergilendirme

Gerçek kişilerin yurt dışı hisse senedi satış kazançları için, BİST’te işlem gören hisseler ile diğer tam mükellef kurumlara (anonim şirketlere) ait iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin satışına ilişkin uygulanan sıfır vergi durumu söz konusu değildir. Tabi yurt dışında bu kazançlar için ödenen vergiler, Türkiye’de hesaplanan vergiden mevzuatta belirtilen düzenlemeler çerçevesinde mahsup edilebilmektedir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Kurumlar için Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile kazancın elde edildiği tarih itibarıyla aralıksız olarak en az bir yıl süreyle nakit varlıklar dışında kalan aktif toplamının %75 veya daha fazlası, tam mükellef olmayan anonim veya limited şirket niteliğindeki şirketlerin her birinin sermayesine en az %10 oranında iştirakten oluşan tam mükellefiyete tabi anonim şirketlerin, en az 2 tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan yurt dışı iştirak hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kurum kazançları, kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

Ancak bu istisnanın uygulanmasına ilişkin şartları yerine getirecek Kurumlar parmakla sayılacak kadar azdır. Kaldı ki bu şartlar yurt dışı borsalarda işlem gören şirket hisseleri için imkansız gibidir.

Kaynak: http://www.alomaliye.com/2018/12/18/yurt-disi-hisse-senedi-alim-satim/

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar