13 Ekim 2020 dolar - euro fiyatları

Dolar haftaya yükselişle başlamıştı... Bir süredir koronavirüs teşviklerinden etkilenen dolar fiyatları 7.8 lira sınırı etrafında işlem görmeye devam ediyor. 13 Ekim 2020 Salı dolar kuru, dolar kurunda son durum ve Kapalıçarşı anlık ve canlı dolar kuru...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Geçtiğimiz haftayı tarihi zirveyi yenileyerek kapatan dolar/TL, yeni haftanın ilk gününe hafif yükselişlerle başladı.

 İstanbul serbest piyasada dolar 7,8960 liradan, euro 9,3140 liradan güne başladı.

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin sanayi üretim, perakende satış ve ciro endekslerini açıklayacak.

Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, corona virüse ilişkin haber akışı ve  Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'daki çatışmaların durdurulması amacıyla varılan ateşkes süreci ve bölgedeki gelişmeler takip ediliyor. 

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak eylül ayı enflasyon ve ortalama saatlik kazançlar verileri öncesi endeks vadelilerinin negatif seyrettiğine işaret ederek, Covid-19 aşısı, başkanlık seçimleri ve jeopolitik risklere ilişkin haber akışının önemini koruduğunu ifade etti.

Altın fiyatları düşüşte

Wall Street'te ise Nasdaq dün yüzde 2.56 ile bir ay içinde olan en sert günlük yükselişi
kaydetti. Dow Jones yüzde 0.88 artarken, S&P 500 ise yüzde 1.64 yükseldi. Dolar üç haftalık dip seviyesi yakınlarında seyrederken, diğer güvenli liman varlıklardan altın ise yatırımcıların risk iştahlarının artmasıyla üç haftalık zirvesinin altına geriledi.  Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.6 düşüşle 1,910.76 dolar seviyesine gerilerken, ABD altın vadelileri ise yüzde 0.3 düşüşle 1,923 dolar seviyesine geriledi.  Devasa koronavirüs mali canlandırma tedbirleri, çoğunlukla enflasyona ve paranın değer kaybına karşı tedbir olarak görülen altını destekleyerek, yıl başından beri altın fiyatlarının yaklaşık yüzde 26 artmasını sağladı.

ABD dün borsaları neden yükseldi?

Washington'daki koronavirüs mali canlandırma paketiyle ilgili görüşmelerin durması sonrası
Trump yönetiminin Kongre'ye daha basit bir mali destek paketi geçirmesi için çağrıda
bulunmasıyla yatırımcıların mali destek planı beklentileri canlı kaldı. Dün Beyaz Saray sözcüsünün açıklamasına göre, Cumhuriyetçi senatörler Başkan Trump'ın koronavirüs mali paketi konusundaki taleplerini yerine getirmeye hazırlar.

Brent petrol hafif artıda

Petrol fiyatları, Norveç, Meksika Körfezi ve Libya'daki petrol üretiminin tekrar başlamasıyla dün kaydettiği yaklaşık yüzde 3 kaybın artından yatay seyretti.  Uluslararası Enerji Ajansı bugün yayımladığı raporda 2020 yılında küresel enerji talebinin yüzde 5 düşeceği tahminini yaptı.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 4 sent yükselişle 41.76 dolar seviyesine çıkarken, ABD hafif ham petrolü ise 4 sent yükselişle 39.47 dolar seviyesine çıktı.

ABD'li işçilerin Delta kasırgasından sonra Meksika Körfezi'ndeki petrol platformlarına geri
dönmeleri ve Norveçli işçilerin de grevi sona erdirip iş başı yapmalarıyla tüm gözler OPEC
üyesi Libya'ya çevrilmişti. Libya, Pazar günü Sharara petrol sahasından ihracatı engelleyen
mücbir sebepleri kaldırmıştı.

Libya'nın Pazartesi günkü toplam günlük petrol üretimi 355,000 varil oldu. Kuşatmadan önce
ise Sharara petrol sahasında günlük 300,000 varil petrol üretiliyordu.

 

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar