Akbank hisse değerlendirmesi

Vakıf Yatırım, üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde net kar açıklayan Akbank hissesi için hedef fiyatını 8,50 TL'den 7,80 TL’ye indirdi, tavsiyesini 'AL' olarak korudu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Vakıf Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

 "Net kar beklentileri aştı (+)

Akbank, yılın üçüncü çeyreği için beklentimizin %23,5 ve piyasa  beklentisinin ise %18,1  üzerinde, bir önceki çeyreğe göre %4,0 düşüş  ile 1,5 mlr TL net kar açıkladı.

Hedge uygulaması nedeniyle  beklentimizin üzerinde gerçekleşen net ticari kar, net kar  tahminimizde yukarı yönlü sapmaya neden oldu. Banka’nın 3Ç’de daralan  kredi-mevduat makası, net faiz marjını olumsuz etkilemesine karşın,  komisyon gelirleri çeyreksel %23,5 ile güçlü artış gösterdi.

Banka  için 2020 sonu net kar tahminimizi aşağı yönlü revize edip,  8,50 TL  olan hedef fiyatımızı 7,80 TL’ye güncelliyor, kısa vadeli “Endeksin Üzerinde Getiri” ve uzun vadeli “AL” tavsiyelerimizi koruyoruz.

TL kredi hacmi %5,1 ile sektör ortalamasının altında büyüdü

Akbank’ın 3Ç’de TL  kredi hacmi tüketici segmenti öncülüğünde  çeyreksel %5,1 ile sektör ortalamasının bir miktar altında büyüme  gösterirken, 3Ç19’dan bu yana sürekli daralan YP kredileri ($) ise  3Ç20’da %2,5 oranında artış kaydetti. Banka’nın 3Ç sonu itibariyle KGF  kullandırımı 3,7 mlr TL (6A20: 3,5 mlr TL) düzeyinde oldu. Ayrıca  bankanın 3Ç’de TL menkul kıymet portföyü, sabit getirili tahvillerdeki  itfalara bağlı olarak %5,7 azaldı, TÜFE’ye bağlı  tahvillerin ağırlığı  ise %43’den %47’ye çıktı. Fonlama tarafına baktığımızda, 3Ç’de TL  mevduat hacmi bir önceki çeyreğe göre %2,0 artan bankanın YP mevduatı  ise dolar bazında sektöre paralel güçlü büyüme (%8,1) gösterdi. Diğer  yandan, 3Ç’de kredi büyümesinin etkisi ile bankanın takipteki krediler  oranı çeyreksel 40 bp düşüş ile %6,4’e geriledi. Banka’nın aynı  dönemde karşılık oranı, takipteki krediler için  %61,5’ten %62,9’a,  yakın izlemedeki krediler için de %15,1’den %16,8’e yükseldi. 

Daralan kredi-mevduat makası net faiz marjını olumsuz etkiledi –

Akbank’ın 3Ç’de  net faiz gelirleri çeyreksel %2,3 gerileyerek 4,6 mlr TL beklentimize paralel gerçekleşti. Yükselmeye başlayan fonlama  maliyetlerine bağlı olarak daralan kredimevduat makası ve artan (ç/ç:+%65,4) swap giderleri nedeniyle bankanın net faiz marjı (swap  dahil) bir önceki çeyreğe göre 41 bp geriledi.

Aynı dönemde bankanın  komisyon gelirleri %23,5 artarak 1,1 mlr TL ile tahminimizin hafif  üzerinde gerçekleşti. Banka’nın 3Ç’den itibaren LYY için oluşan  karşılık giderlerinin neredeyse  tamamı için hedge uygulamaya  başlaması sonucunda net ticari karın ciddi ölçüde artış göstermesi, LYY kaynaklı net kar üzerindeki negatif etkiyi sınırlandırdı. Bunun  haricinde banka 3Ç’de 250 mn TL serbest karşılık ayırırken, net risk  maliyeti ise bir önceki çeyreğe paralel %2,7 düzeyinde gerçekleşti.

Diğer yandan, bankanın faaliyet  giderleri çeyreksel %10,4 ile  beklentimizin üzerinde yükseliş göstermiş olup, 9 aylık toplam  faaliyet giderleri ise %16,2  le enflasyonun üzerinde artış kaydetti.

Değerleme ve öneri – 4Ç’de daralmaya devam etmesini beklediğimiz  kredi-mevduat  makasının net faiz marjı üzerindeki negatif etkisini, TÜFEX gelirlerindeki öngördüğümüz artışın sınırlayacağını düşünüyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar