Alibaba hisseleri sert düştü

Alibaba hisseleri, Çin'in teknoloji şirketlerine karşı başlattığı regülasyonlarla Ekim ayındaki zirvesinden yüzde 46 gerileyerek salgın döneminin en düşük seviyesini gördü

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Alibaba hisseleri, Çin’in teknoloji şirketleri için bir dizi yeni regülasyon açıklamasından sonra perşembe günü yüzde 4,3 düşüş kaydederek Hong Kong’da salgın döneminin en düşük seviyesine geriledi.

Çin'de, çevrimiçi şirketlerde çalışan sürücülerin haklarını garanti altına almak ve yayın platformlarının denetimiyle ilgili bir yasa taslağı üzerinde çalışılıyor. Tencent’in hisseleri de hükümetin reklam için veri kullanımıyla ilgili yeni düzenlemeler yapmasıyla geriledi.

Çin’in teknoloji sektörüne karşı başlattığı regülasyon atağıyla beraber Çinli şirketlerin piyasa değeri küresel çapta 1 trilyon dolar civarında düşüş kaydetti. Alibaba’nın hisseleri sadece bu yıl yüzde 29’a yakın düşüş kaydederken Hang Seng Endeksi yüzde 7 civarında geriledi.

Beş yıllık “hukukun üstünlüğünü güçlendirme” planını açıklayan Çin, birçok sektöre yeni regülasyon getirileceğinin işaretini vermişti.

Ağustos ayı başında Devlet Konseyi ve Komünist Parti Merkez Komitesi tarafından açıklanan plan, ulusal güvenlik, teknoloji ve tekellere yönelik düzenlemelerde otoritelerin “aktif bir şekilde” çalışmasını öngörüyor.

Gıdadan ilaç sektörüne, büyük veriden yapay zekaya kadar birçok sektörde kanunların uygulanması güçlendirilecek. Son dönemde Çin küresel dev niteliğindeki şirketlerine yönelik soruşturmalar açmıştı.

Alibaba’ya açılan tekel soruşturmasını yurtdışı halka arzlara ilişkin siber güvenlik değerlendirmeleri takip etmiş, son olarak büyüyen özel okul sektörünün kar etmesinin yasaklanması sonucu Çin hisselerinde büyük satış dalgaları görülmüştü.

Kaynak: BloombergHT

Yorumlar