BIST 100 dolar bazında da yükseliyor

BIST 100 endeksi Türk Lirası bazında rekorlarına yenilerini eklerken, dolar bazında da yükselişi devam ediyor. Dolar bazında endeks salgın döneminin en yüksek seviyesine çıktı. Bununla birlikte Türk Lirası cinsinden rekorlar kıran endekste bu yıl dolar bazında düşüş yüzde 9 civarında oldu

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yerli yatırımcının Borsaya yöneldiği 2020 yılı BIST 100 endeksinde yeni rekorları beraberinde getirirken, yılın son bölümünde dolar bazında endekste de yükseliş izlendi.

Dolar bazında endeks 178 dolar seviyesine ulaştı. Böylece Temmuz ayında görülen 174 dolar seviyesinin de üzerine çıkan endekste mart ayının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Dolar bazında endeks bu yıl gördüğü en düşük seviyesinden yüzde 38 arttı. Yılbaşından bu yana ise dolar bazında endekste yüzde 9'luk kayıp yaşandı.

2020 yılına 194 dolar seviyesinden başlayan Borsa İstanbul, yıl ilk ayının sonlarına doğru 210 dolar seviyesine kadar yükseldi. Buradan gelen pandemi etkisiyle hem endeksin düşüşü hem de TL cephesindeki değer kaybının katkısıyla yıl içi en düşük seviyesi olan 125 dolara kadar geriledi. Bu düşüş ile birlikte 2008 yılının Kasım ayı seviyelerine kadar geri çekildi. 2013 yılının mayıs ayında görülen 500 dolar üzerinden ise kaybı yüzde 74’e ulaştı.

Türk Lirası bazında rekorlar devam etti

Borsa İstanbul, 30 Kasım tarihindeki başladığı yükseliş hareketi sonrasında 1.400 puan sınırına kadar çıktı. 7 buçuk haftalık sürede TL bazında yüzde 25 oranında getiri sağlayan endekste, son dönemde rekor seviyelerden kapanışlar ön plana çıkıyor. Sadece Aralık ayı içerisinde BIST100 endeksi TL bazında 5 defa tarihi en yüksek seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Ekonomide sadeleşme adımları, yabancı yatırımcılara yönelik olumlu sinyaller, küresel piyasalardaki olumlu seyir ve aşı süreci bu yükselişin arkasındaki ana etmenler oldu. 30 Kasım tarihi baz alındığında; ulaştırma endeksi yüzde 40, bankacılık endeksi yüzde 30 ve sanayi endeksi yüzde 26 civarında getiri sağladı. Bu dönemde Borsa İstanbul Tüm endeksi ise yüzde 22 oranında prim yaptı.

Böylece yılı kapatmaya hazırlanırken; BIST-100’ün yıl başından bu yana endeksin getirisi yüzde 21 ulaştı. Yılbaşından bu yana yüzde 60’a yaklaşan getiri ile sanayi endeksi başı çeken ana sektör oldu. Fakat aynı dönem zarfı içerisinde Türk Lirası Dolar karşısında yüzde 30’dan fazla değer kaybederken, endeksin dolar bazında getirisini kısıtladı.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar