Borsa İstanbul'da 2008’den bu yana en sert aylık kayıp!
Borsa İstanbul’da eylül ayı sert satışlarla geçti. BIST TUM şirketlerinin piyasa değeri 4,5 trilyon TL, dolar bazında ise 96 milyar dolar eridi.
Abone ol
Fon ve hisse senetlerine yönelik manipülasyon soruşturmaları, yalnızca incelemeye konu olan paylarda değil, genel olarak Borsa İstanbul’da da satış baskısının artmasına neden oldu. Eylül ayında piyasanın toplam değerinde tarihi kayıplar yaşandı.
Halka açık şirketlerin tamamını kapsayan BIST TUM endeksindeki şirketlerin toplam piyasa değeri, eylül ayında TL bazında yaklaşık yüzde 20 geriledi. Böylece küresel finansal krizin etkili olduğu 2008 yılından bu yana endeks kapsamındaki şirketlerin toplam piyasa değerinde aylık bazda en sert düşüş kaydedildi.
BIST TUM şirketlerinin toplam piyasa değerinde eylül ayında yaklaşık 4,5 trilyon TL erime yaşandı.
Böylece eylül ayındaki kayıp, 2008 Ekim ayında görülen yüzde 22,5’lik düşüşün ardından en sert aylık gerileme olarak kayıtlara geçti.
Dolar bazında kayıp 96 milyar dolara ulaştı
Borsa şirketlerinin piyasa değerindeki düşüş dolar bazında daha belirgin oldu. BIST TUM şirketlerinin toplam piyasa değeri eylül ayında dolar bazında yaklaşık yüzde 22,5 geriledi.
Bu düşüş, dolar bazında Ağustos 2018’den bu yana görülen en sert aylık değer kaybı olurken, şirketlerin toplam piyasa değerinde yaklaşık 96 milyar dolarlık azalma meydana geldi.
BIST 100’de de sert değer kaybı
Borsanın ana gösterge endeksi BIST 100’de yer alan şirketlerde de benzer bir tablo ortaya çıktı.
BIST 100 şirketlerinin toplam piyasa değeri eylül ayında TL bazında yaklaşık yüzde 16 azaldı. Böylece endeks kapsamındaki şirketlerin toplam piyasa değerinde 2008’den bu yana en sert aylık düşüş gerçekleşti.
Dolar bazında hesaplandığında ise BIST 100 şirketlerinin toplam piyasa değerinde eylül ayında yaklaşık 27 milyar dolarlık kayıp yaşandı.
Eylül ayındaki sert düşüşte piyasadaki soruşturmaların yarattığı belirsizliğin yanı sıra genel satış baskısının da etkili olduğu görüldü.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.