Borsada açığa satış işlemi nedir?

Finans piyasalarında borsada açığa satış nedir, açığa satış ne demek gibi aramalar sıklıkla yapılıyor. İşte tüm detaylarıyla açığa satış hakkında bilmeniz gerekenler…

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ NEDİR?

Açığa satış işlemi, Hisse Senedi üzerinde uygulanan ve sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eden bir işlem türüdür. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.

Açığa satış işlemleri, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. Açığa satış işlemi hem borsada hem de forex piyasasında yapılan bir işlemdir.

Bir hisse senedini açığa satmak aslında sahip olmadığınız ama siz satış işlemini yaptıktan sonra fiyatının düşmesini beklediğiniz hisse senedini satmak anlamına gelir. Fiyatı düşmeden satış yaparsınız, fiyatı düştüğünde aynı hisse senedini daha ucuza geri alarak aradaki fiyat farkından kar edersiniz.

Normal işlemlerde önce alıp, sonra satarak kar ya da zarar ederken; açığa satış işleminde önce satıp, geri alırken oluşan farktan kazanırsınız.

Borsada Açığa Satış İşlemine Yakından Bakış


Borsada açığa satış işlemi, hisse senedi piyasası ile yakından ilgilenene çoğu yatırımcının ilk tercihi olarak karşımıza çıkmaktadır. Borsada açığa satış işleminin bu kadar popüler olmasının ana sebebi, açığa satış işlemleri sayesinde değeri düşen menkul kıymetlerden yüksek kazanç elde edilmesi olmaktadır. Bu durum göz önüne alındığı zaman borsada açığa satış işlemi söz konusu olunca bilinmesi gereken birkaç durum vardır.

İlk olarak borsada açığa satış işlemi ile ilgilenmek isteyen her bir birey, iyi bir borsa bilgisine sahip olmalıdır. Borsa bilgisi aracılığı ile açığa satış işleminin hangi zaman aralıklarında kullanılabileceğini tespit edebilecektir. Borsa bilgisini doğru bir biçimde bilmeniz, fiyatların eğilim yönünün oldukça istikrarsız olmasıdır. Eğer fiyatların dalga yönünü belirleyebilirseniz, borsada açığa düşüş işlemi aracılığı ile meydana gelen düşüşlerden yüksek miktarlarda gelir elde edebilirsiniz. 

Çoğu kişinin de bildiği üzere değer kaybetme riski olan hisseler, çoğunluk tarafından tercih edilmemektedir. Bunun sebebi, bu hisse türlerinin hiçbir şekilde kar getirmediği gibi bir de üstüne zarar ettirmesidir. Bu nedenle eğer elinizde değer kaybeden hisseye sahipseniz ve değeri git gide düşüyorsa zaman kaybetmeden satmalısınız. Eğer satmazsanız da uzun vadede elinizde tutarsınız. Borsada açığa satış işlemi ile değeri düşen hisse senetlerinden de kar edilmektedir. Bu işlem türü ile her türlü kazanca kapılarınızı sonuna kadar açmanız gerekmektedir.

Borsada Açığa Satış İşlemi ile Nasıl Kar Elde Edilir?


Borsada açığa satış işlemi büyük ölçüde risk barındırmaktadır, fakat eğer borsa hakkında doğru bilgi birikimine sahipseniz, kısa süre içerisinde borsada açığa satış işlemi ile yüksek oranda kar elde edebilirsiniz. Borsada açığa satış işlemi ile kar elde edebilmek için hisse senetlerini izlemelisiniz.

İlk başlangıçta yüksek fiyatlar ile açığa satılan hisseler, zaman içerisinde değerini kaybetmektedir. Bu düşüşü dikkatli takip ettiğiniz takdirde hisse senetlerini daha düşük fiyatlar ile satın alabilirsiniz. Arada oluşan fark, net olarak kar payını temsil etmektedir. Düşükken almış olduğunuz hisse senetlerini, yükseldiği zaman satışa koyarak karınızı ciddi anlamda arttırmanız mümkün olacaktır. Borsada açığa satış işlemi çok riskli olsa da kar payı da bir o kadar yüksektir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Borsa Sözlüğü
Yorumlar