Devlet İç Borçlanma Senetleri nedir?

Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini ifade etmektedir. Borçlu olan devlet, DİBS sahiplerine kupon ödeme tarihlerinde ve vade sonunda borçlu olduğu tutarı öder.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yurt içinde satışa sunulmak üzere ihraç edilen her türlü hazine bonosu ve devlet tahvillerinin tümüne birden Devlet İç Borçlanma Senedi adı verilir.

Her devlet kısa ve uzun vadeli finansman ihtiyacını karşılamak için çeşitli adlarla anılan iç borçlanma senetleri ihraç eder ve bunları bankalar araclığıyla ülke içinde satışa sunar.

Hazine iç borçlanma için ihraç edeceği tahviller için ihale açar, Bankalar da Hazinenin açtığı ihaleye girerek DİBS’leri satın alır.

İhraç edilecek tahvilin fazileri de bu ihaleye göre belirlenir. Bankalar satın aldıkları DİBS’lerin bir kısmını ellerinde tutar bir kısmını da ikincil piyasada satışa sunarlar.

DİBS kapsamında kuponlu veya kuponsuz, 1 yıl veya daha uzun vadeli, dövize endeksli devlet tahvilleri ihraç edilebilmektedir.

Kaynak: https://www.borsaistanbul.com/urunler-ve-piyasalar/urunler/borclanma-araclari

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar