"Enflasyon önemli ölçüde gevşedi ancak hala çok yüksek"

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, faiz kararı sonrası basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor. Başkan Powell, enflasyonun hala yüksek olduğuna vurgu yaparken, "Sürdürülebilir bir fiyat istikrarını sağlamak herkes için önem taşıyor" dedi.

Powell, faiz indirimine yönelik yaptığı değerlendirmede, "Bu yıl bir noktada faiz indirmemiz büyük olasılık. Ancak görünüm belirsiz ve risklere karşı dikkatli olmaya devam ediyoruz" şeklinde kaydetti.

Fed Başkanı Powell, "Yakın vadede bilanço daraltma hızının yavaşlatılması uygun olacak" dedi ve konuşmasının devamında ultra düşük faiz oranlarına geri dönüşün beklenmediğini söyledi.

Başkan Powell'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Her ne kadar aşağı yönlü bir hareket olsa da enflasyon hala yüksek. Sürdürülebilir bir fiyat istikrarını sağlamak herkes için önem taşıyor. Güçlü tüketici talebi ve iyileşen tedarik zincirleri GSYH büyümesini artırdı.

Arz ve talep daha iyi dengeye geliyor. Bu dengelenme ile birlikte enflasyona olan katkının aşağı gelmesini bekliyoruz. Uzun vadeli enflasyon bekleyişleri iyi çıpalandı.

BU YIL FAİZ İNDİRMEMİZ BÜYÜK OLASILIK
Politika faiz oranımız büyük olası ile tepe noktasında. Bu yıl bir noktada faiz indirmemiz büyük olasılık. Ancak görünüm belirsiz ve risklere karşı dikkatli olmaya devam ediyoruz. Eğer ihtiyaç olur ise faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya hazırız.

Politikaya karar vermek için gelen verileri dikkatle değerlendireceğiz. Kararlarımızı toplantıdan toplantıya alacağız.

BİLANÇO DARALTMANIN HIZI YAVAŞLATILABİLİR
Yaptığımız projeksiyonlar bir plan değil, şartlara göre projeksiyonları ayarlayacağız. İş gücü arz verileri nedeniyle GSYH tahminleri yukarı yönlü revize edildi.

Yakın vadede bilanço daraltma hızının yavaşlatılması uygun olacak.

ULTRA DÜŞÜK FAİZ ORANLARINA DÖNÜŞ BEKLENMİYOR
Mevsimsel etkiler Ocak enflasyonunu yukarı itmiş olabilir. Enflasyonda yüzde 2'ye dönüşte önümüzde inişli çıkışlı bir yol var.

Ultra düşük faiz oranlarına geri dönüş beklenmiyor.

Düşük enflasyon veya zayıf iş gücü verisi faiz indirimlerini yönlendirebilir.

Kaynak: Ekonomim

 

 

Kategoriler Gündem
Yorumlar