Hayal kırıklığı yaratan halka arzın bilinmeyenleri

Halka arzı merakla beklenen TAB Gıda, 18-20 Ekim tarihlerinde talep toplama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra 26 Ekim 2023 tarihinde de Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı. Şirket, halka arz büyüklüğü ve 5 milyon 185 bin katılımcı ile tarihe geçerken aynı başarıyı hisse performansında yakalayamadı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ekim ayının başında Tab Gıda halka arzına onay vermişti.

Şirket, 18-20 Ekim tarihlerinde talep toplama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra 26 Ekim 2023 tarihinde de Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamıştı.

BORSA İSTANBUL'UN TARİHİNE GEÇTİ

Halka arz büyüklüğü 6.825.000.000 TL (6 milyar 825 milyon TL) olan TAB Gıda, bu rakam ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Şirket, halka arz büyüklüğü ve 5 milyon 185 bin katılımcı ile tarihe geçmişti. TAB Gıda’nın öncesinde ise rekor Halkbank’ta bulunuyordu.

Halka arz fiyatı 130 TL olan TABGD, borsada en yüksek 207,80 TL'yi görmüştü. Daha sonrasında ise hissede satışlar derinleşti ve TABGD payları, zirve seviyesi 207,80 TL fiyattan 98 TL seviyesine kadar yüzde 52'yi aşan bir değer kaybı yaşadı.

HİSSE BUGÜN YENİDEN ARZ SEVİYESİNDE

Sonrasında TAB Gıda payları 98 TL seviyelerinden gelen tepki alımlarıyla birlikte 1 ay gibi kısa bir sürede hızla 143 liraya kadar yükseldi. Hisse anlık olarak 142 TL seviyesinde. Bu fiyat TABGD'nin ilk işlem günü fiyatına tekabül ediyor. Yatırımcılar ise hissedeki fiyat hareketlerine özellikle sosyal medyada tepki gösteriyor.

HİSSE NEDEN BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMADI?

7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin geriliminin savaşa dönüşmesi sonrasında İsrail'e yönelik yoğun bir protesto dalgası başladı. Halkın bir kesimi fast-food zincirleri başta olmak üzere İsrail bağlantılı birçok markaya doğrudan ya da dolaylı olarak ambargo uygulandı.

Bu ambargo furyasından TAB Gıda'nın Türkiye'de franchise olduğu Burger King de nasibini aldı. Şirketten resmi bir açıklama gelmezken kulislerde bu durumun hisse performansını olumsuz etkilediği ve özellikle mütedeyyin yatırımcı nezdinde hoş karşılanmadığı konuşuldu.

Öte yandan bir başka görüşe göre ise hisse tahtasının da büyük olmasının kar satışlarını erken getirdiği ihtimali de konuşuluyor.

PEKİ, HİSSEYİ BUNDAN SONRA NE BEKLİYOR?

Analistler, hisse senedinin öne çıkan özelliklerini şöyle sıraladı:

  • Türkiye'nin en büyük hızlı servis restoran zinciri şirketi
  • Dünyaca ünlü markaların Türkiye'deki Master Franchise'idir.
  • 1.200'den fazla restoranla hizmet vermektedir.
  • 2024 yılında 1.500 restorana ulaşmayı hedeflemekte

2024 HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

TAB Gıda Co-CEO’su Sinan Ünal, “2024 yılında benzersiz gıda ekosistemimizle konsolide hasılatımızın %80 artarak 30 milyar TL seviyesine çıkmasını öngörüyoruz.  Karlı büyüme ile yatırımcılarımıza verdiğimiz güveni daha da pekiştireceğiz’’ diye konuştu. 

Ünal ayrıca, "2024’te 200’den fazla restoran açmayı hedefliyoruz" ifadelerini de kullandı.

TABGD TAB GIDA SANAYI VE TICARET A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 174.2
Satış 174.3
Değişim 2.2%
Son Değer 174.3
En yüksek 175.4
En düşük 169.2
Haftalık Değişim 8.8694%
Aylık Değişim 13.1083%
Yıllık Değişim 48.7201%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar