Hektaş hisse yorumu ve değerlendirmesi

İntegral Araştırma Departmanı, Hektaş (HEKTS) dördüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte hisseyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Raporda, ‘HEKTS için 12 aylık hedef fiyatımı 7.50 TL’den 13 TL’ye yukarı revize ediyoruz. Borsa kapanışı olan 10.38TL’ye göre %25 yükseliş potansiyeli bulunuyor’ denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerlendirmede şu tespitlerde bulunuldu:

Şirket, 4Ç19 döneminde 34.7 milyon TL net kar açıkladı. Ancak açıklanan bu karda 26 milyon TL vergi geliri etkili oldu. Şirket normalde vergi öncesi 8.8 milyon TL kar elde etti. Bu rakam 2019 yılının en düşük vergi öncesi kar rakamı. 

4Ç19 performansını analiz ederken dikkatli bakmak gerekiyor. Çünkü satış gelirleri 4Ç18 döneminde göre %57.5 artmış. Bu artan kapasitenin bir sonucu. Yine satış gelirleri yılın en düşük çeyreğini ifade ediyor. Bunda mevsimselliğin etkili olduğunu belirtmek gerek.

En Zayıf Çeyrek

Bununla beraber satış gelirleri %57.5 artarken, Esas Faaliyet Karında %18 gerileme görülüyor. Bunda kar marjlarının 4Ç18 dönemine göre 14-17 puan arasında düşüş etkili oldu. Kar marjları sadece geçen yıla göre değil aynı zamanda bir önceki çeyreğe göre de 7-9 puan arasında düşüş gösterdi. Bu sonuçlarla beraber HEKTS 2019 yılının en zayıf çeyreğine imza atmış. 

HEKTS 2019 yılında %47 büyüdü

2019 yılının geneline bakıldığında ise HEKTS’ın satış gelirleri %47 büyüdü ve 733 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Satış gelirlerindeki büyümede başrol bitki koruma ve bitki besleme (organomineral gübre) iş kolları oldu. Ayrıca hayvan sağlığı ile ilgili pet ürünlerdeki satışlar yerel ecza depolarının portföye katılması ile satış gelirlerine destek verdi. Son olarak Şubat ayında satın alınan Akça Tohumculuk ile tohum ve ıslah üretimine başlanmıştır.

FAVÖK karı %39 artışla 255 milyon TL olurken, net kar %37 arttı ve 146 milyon TL seviyesinde oluştu. Böylece son çeyrekteki karlılık düşüşünü saymazsak 2019 yılını başarılı bir büyüme hikâyesi ile kapadı. Son çeyrekte kar marjlarındaki agresif düşüş olmasaydı çok daha iyi kar rakamları ile kapatabilirdi. Kar marjlarındaki düşüşün bir kısmında son çeyrek amortisman giderlerindeki artış etkili olmuş görünüyor. 

Nakit Akışları Düzeldi

Sonuç olarak HEKTS 2019 yılında işletme faaliyetlerinden 74.6 milyon TL nakit yarattı. Bu rakam 9 aylık dönemde 113 milyon TL nakit çıkışını gösteriyordu. Bedelli sermaye artışı bu bakımdan gerekliydi. Hektaş 2019 yılında nakit değerlerini 163 milyon TL arttırmayı başardı. 2020 yılında bedelli sermaye artırımı olmadan aynı nakit yaratma performansını sürdürmesi önemli. Böyle bir gelişme Şirket’in değer yaratması anlamına gelir. 

Son durum itibari ile net borç / favök rasyosu 1.6x ile oldukça ideal seviyede. Cari oran 1.53x ve likidite oranı 0.75x düzeyinde. Uzun ve kısa vadede borç çevirme sorunu görünmüyor. 

Son Gelişmeler 

Şirket 21 Şubat tarihinde KAP’a yaptığı açıklamada bedelli sermaye artışından sağladığı fonun kullanımını açıkladı. Buna göre sağlanan yaklaşık 154 milyon TL nakit girişinin 75 milyon TL’lik kısmını yüksek maliyetli banka kredilerinin kapatılmasında, 58.8 milyon TL’lik kısmı ise yatırım harcamalarının finansmanında kullanılmış. Artan fon miktarının yatırım harcamalarında kullanılmaya devam edeceği açıklandı. 

Ayrıca Şirket 18 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada, Orhangazi AR-GE ve Eğitim Temelli Tarımsal Üretim Projesi kapsamında, 32.544 m2 alanda yapılması hedeflenen ıslah ve üretim serası için BG GLOBAL Tarım Ürünleri Danışmanlığı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti firması ile projenin tamamlanması sürecince toplam 2.385.000 $ bedel ile sözleşme imzaladığını bildirdi. 

Projeksiyon ve Hedef Fiyat 

HEKTS için 2020 yılında cirodaki agresif büyümenin devam etmesini ve %50 ciro artışı ile 1 milyar TL seviyesinde satış geliri gerçekleşmesini bekliyoruz. FAVÖK rakamının %51 büyüme ile 386 milyon TL seviyesinde oluşmasını ve FAVÖK marjının %35 seviyesine gerçekleşmesini öngörmekteyiz. 

Özellikle organomineral gübre kapasitesindeki artışın ciroya katkısının 2020 yılında devam etmesi önemli olabilir. 

HEKTS için 12 aylık hedef fiyatımı 7.50TL’den 13TL’ye yukarı revize ediyoruz. Borsa kapanışı olan 10.38TL’ye göre %25 yükseliş potansiyeli bulunuyor. Bu hedef fiyat İNA, f/k, fd/favök, pd/dd ve fd/satış yöntemleri kullanılarak bulunan ağırlıklı ortalama fiyattır. Değerlememde İNA modelime %75, piyasa çarpanlarına ise %25 ağırlık vermeyi uygun gördük. Hedef fiyatı yükselten başka bir unsurda son çeyrekte piyasa çarpanlarının yükselmesinin ortalama çarpan seviyesini yukarı yönde etkilemesi oldu. 

Bu noktada bir uyarıda bulunmalım. Son çeyrekte görülen düşük kar marjları 2020 yılında devam ederse hedef fiyatı aşağı revize etmek durumunda kalabiliriz. 

HEKTS hızlı büyüyen ve önemli yatırımlar yapan bir şirket. Türk tarım sektörüne bakıldığında büyüme potansiyeli devam ediyor. Nakit akışlarının daha fazla güçlenmesi durumunda daha fazla değer yaratabilen bir şirket olabileceğini düşünüyoruz. Tohum, organomineral gübre gibi faaliyetler Şirket için yeni büyüme patikasını oluşturacak görünüyor. Ayrıca temettü şirketi olma özelliği de hisse için pozitif. Son iki yılda 2018 yılında temettü ödemedi, 2019 yılı temettü verimi ise %1.9 gibi düşük bir seviyede gerçekleşti. HEKTS için son 13 yılın ortalama temettü verimi %6.8 seviyesinde bulunuyor. Geçmiş ortalamaların oldukça altında oluştu denilebilir. Şirket’in bundan sonraki temettü politikası nasıl olacak izleyeceğiz. Hissede mevcut fiyatın iskontolu olmasının yanında, geri çekilmeler olması durumunda alım fırsatı olabileceğini düşünüyoruz. 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar