İhtiyaç kredilerinde yüksek artış masaya yatırıldı

BDDK ve TBB üyesi bankalar ihtiyaç kredilerindeki artışa karşı alınacak önlemler için bir araya geldi

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ekonomi yönetimi ihtiyaç kredilerinde son dönemdeki yaşanan hızlı artışa fren koymak isterken, konu hakkında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi banka temsilcilerinin 2 Eylül Perşembe günü bir  araya geldiği öğrenildi.

Bloomberg HT'nin üst düzey 3 bankacıdan edindiği bilgilere göre,  toplantıda alınacak önlemlere ilişkin nihai bir karara varılmazken,  bankalar görüşlerini BDDK tarafına iletti. BDDK yetkililerinin ihtiyaç  kredilerindeki artışın enflasyon ve cari açık tarafındaki olumsuz  yansımalarının altını çizdiği, toplantıya katılan bankaların ise geçen  yılın ağustos ayı ile bu yılın ağustos ayı kıyaslandığında ihtiyaç  kredilerindeki artışın yüzde 15 olduğunu ve aynı dönemde enflasyonun  yüzde 19 olduğunun altını çizdikleri öğrenildi.

Bankacıların, toplam  ihtiyaç kredilerinin 425 milyar TL civarında olduğunu, ortalama  kullanımın 20 bin TL civarında olduğunu, ihtiyaç sahiplerine verildiğini ve batık riski taşımadığını vurguladıkları ifade edildi.

BDDK'nın iki hafta içinde konuyla ilgili alacağı önlemi açıklamasını  bekleyen bankacılar, illa ki bir önlem alınacaksa geçmiş dönemlerde  olduğu gibi tutarda üst limit 80-100 bin TL gibi bir limit  belirlenebileceğini ve vadede üst sınır getirilmesinin sektörü  zorlamayacak, daha doğru bir adım olacağını belirtiyor. Öte yandan  toplantıda bankacıların ana fikir olarak da bireysel kredilerde her  hangi bir önleme gerek yok yönünde konuştukları ifade edildi.

Haberin tam metni:

https://www.bloomberght.com/bddk-ve-bankalardan-ihtiyac-kredisine-onlem-zirvesi-2287088

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar