İlâve Kotasyon nedir?

Kotasyon, menkul kıymet borsalarında sürekli işlem görmesi talep edilen sermaye piyasası araçlarının ilgili şartları (kotasyon kriterleri) taşımaları durumunda ilgili pazar listesine kayıt edilmesi ve işlem görmesinin kabul edilmesidir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İlave Kotasyon hisse senetleri Borsa kotunda bulunan bir ortaklığın sermaye artırımı nedeniyle ihraç ettiği yeni hisse senetlerinin kotasyon işlemini ifade eder.

Hisse senetleri borsada kotasyon listesinde bulunan bir şirketin, sermayesini arttırmak için yeni hisse senetlerinin ilave edilip kote edilmesine ilave kotasyon denir. Kotasyonlar sürekliliğe bağlı olarak iki farklı fiyattan oluşur. Her zaman geçerli olan fiyatı ve bid olarak adlandırılmasına ilk fiyat, alış fiyatına ise ikinci fiyat alarak adlandırılır.

Alış fiyatı yönünden en uygun rakamı sağlayan aracı kurum ile anlaşma sağlanır veya diğer aracı kurumlarla karşılaştırma yapılabilir. Hisse senetleri kote olmuş şirket sayısı, hisse senetleri işlem gören şirket sayısından fazladır. Bunun nedeni ise vergi ve bazı sebeplerden ötürü borsada işlem yapmaktan kaçınan şirketlerde Borsa İstanbul tarafından kabul etmesi zorunlu olmasıdır. Bilindiği gibi Borsa İstanbul, yarı devlet kurumu yarı özel pozisyonundadır.

Kaynak: https://piyasarehberi.org/sozluk/kotasyon

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar