İmalat PMI Ekim ayında geriledi

Ekonomik büyümenin öncü verilerinden biri olarak kabul edilen İmalat PMI, ekim ayında 51,2 düzeyinde gerçekleşti. Yaşanan gerilemede döviz kurlarındaki dalgalanmalar etkili oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Ekim 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Buna göre, manşet PMI, ekimde 51,2 ile üst üste beşinci ay eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşmesine karşın bir önceki aya göre geriledi ve  51,2 oldu.

Sektördeki yavaşlama belirtileri özellikle üretim ve yeni siparişlere ilişkin verilerde ön plana çıktı.

Her iki gösterge de yılın son çeyreğinin başlangıcında hız kaybetti.

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar etkili oldu

İSO'dan yapılan açıklamaya göre, girdi temininde yaşanan zorluklar ve döviz kurlarındaki olumsuz dalgalanmalar aktiviteyi sınırladı ve üretim hacmi son beş ayda ilk kez azaldı. Söz konusu gelişmeler yeni siparişlerin de ılımlı düzeyde olmakla birlikte yavaşlamasına yol açtı. Firmalar yeni siparişleri kısıtlayan etmenler arasında özellikle elektronik parça tedarikindeki yetersizliklere işaret etti.

Diğer yandan, toplam yeni siparişlerdeki görünümün aksine yeni ihracat siparişlerinde artış güçlü şekilde devam etti. Ekim ayında tedarik zincirlerindeki gecikmeler sektör içerisinde yaygın olarak devam etti ve teslimat süreleri Eylül ayına kıyasla daha yüksek oranda arttı. Tedarikçilerden gelen bildirimler, malzeme temininde zorluklar yaşandığı yönündeydi. Bunun yanı sıra nakliye sıkıntılarının ve mal ithalatında yaşanan sorunların da teslimat sürelerinin artmasında rol oynadığı ifade edildi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar