'Kara pazartesi' sonrası 'sınırlı' iyimserlik

Yurt içinde işsizlik rakamlarının ve Hazine ihalelerinin takip edileceği; yurt dışında ise koronavirüs ve petrol fiyatlarının yakından izleneceği yeni güne dolar/TL 6,13'ten başladı. Petrol ise dünkü sert düşüşe tepki olarak yüzde 7 artıda seyrediyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Petrol fiyatlarında yaşanan şok düşüş ve koronavirüsün etkisiyle dün Asya piyasalarında başlayan, Avrupa'da devam eden düşüşler, ABD piyasalarını vurdu.

ABD'de hisse senetleri, haftanın ilk işlem gününü son 12 yılın en sert düşüşleriyle tamamladı. Dün yaşanan sert satışlar, dünya borsalarından toplam 1,4 trilyon doları götürdü. Bugün ise dünkü sert satışlara tepki hareketleri yaşanıyor.

Tüm bu karmaşanın baş aktörü olan petrolde bugün yüzde 7 artış yaşanıyor. Asya borsalarında alıcı bir gün yaşanırken; ABD vadelileri de yüzde 3 civarı yukarıda.

Bu sabah itibarıyla piyasalarda yaşanan 'iyimser' havaya sebep olabilecek herhangi bir olumlu gelişme bulunmuyor.

Dolar/TL 6,13'te; petrol yüzde 7 yukarıda

Petrol fiyat hareketleri, koronavirüs ve Hazine ihalelerinin izleneceği yeni güne Dolar/TL 6,13 seviyesinden başlarken, Euro/TL 6,96 seviyesinden açıldı. Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 7'nin üzerinde artıda 36 dolardan işlem görüyor. Yılın başında 70 doların üzerindeki petrol fiyatları 2 ayda yarıya düşmüş durumda. Spot altının onsu ise 1660 dolar seviyelerinde.

Yurt içinde ihaleler ve işsizlik rakamları izlenecek

Yurt içi piyasaların gündeminde küresel gelişmelerin yanı sıra 2019 yılı aralık ayı işsizlik rakamları açıklanacak. Ayrıca, Hazine, 15 ay vadeli kuponsuz tahvili ilk kez, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden satacak. Hazine dünkü TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde ortalama yüzde 2,41 reel faizle 2,9 milyar TL satış yaptı. Hazine'nin bu hafta 13 milyar 909 milyon TL piyasaya ve 6 milyar 989 milyon TL kamuya olmak üzere toplam 20 milyar 898 milyon TL iç borç ödemesi bulunuyor.

Korku endeksi 11 Eylül'den sonra ilk kez zirvede

Korku endeksi olarak da adlandırılan ve piyasalardaki endişelerin fiyatlandığı VIX Endeksi, dün 60 puanın üzerine kadar tırmanmıştı. Bu sabah ise endeks değeri 54'ü gösteriyor. VIX endeksi oluşturulduğu 1993 yılından itibaren sadece 11 Eylül saldırılarında bu seviyeleri görmüştü.

Trump'tan ilginç yorum: Tüketiciler için iyi

Petrol fiyatlarındaki düşüş koronavirüsle ilgili endişelerler de birleşince dün dünya piyasalarında çok sert satışlara neden olmuştu. Yaşanan bu paniğe rağmen ABD Başkanı Donald Trump'ın Rus-Suudi anlaşmazlığı nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşe "Tüketici için iyi" yorumunda bulundu.

Çin'de üretici fiyatları geriledi

Çin'de üretici fiyatları, koronavirüs salgınının ekonomik aktiviteye fren yaptırmasının etkisi ile Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 geriledi. Tüketici fiyatları piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 5,2 arttı.

IMF baş ekonomisti Gita Gopinath, hükümetlerin hızla yayılan koronavirüs salgının ekonomik etkisi ile mücadele için hedefli maliye politikası, para politikası ve finansal piyasa tedbirleri uygulamalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kaynak: Dünya

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar