Söktaş hisse yorumu ve teknik analizi

İnfo Yatırım, Söktaş hissesi için 8,20 TL hedef fiyat ile 'al' tavsiyesi verdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Raporda şu değerlendirme yapıldı:

"Aynı çatı altında iki farklı lider şirket. 1971 yılından bu yana  faaliyet gösteren Söktaş tekstil, yılda 10 milyon metre boyama ve  işleme kapasitesi ile Türkye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük  pamuklu kumaş üreticisi konumundadır. Diğer yandan bünyesinde yer alan
Efeler Çiftliği de 7,000 baş hayvan ve günlük 85 ton çiğ süt üretimi  ile Türkiye’nin en büyük üç süt çiftliğinden birisidir.

Söktaş Tekstil– Türkiye’nin en büyük pamuklu kumaş üreticisi. Söktaş Tekstil gömlek konfeksiyonunda kullanılan yüksek kaliteli pamuklu  kumaş üretmektedir. Satışlarının % 90’ını ihracat oluşturmaktadır.

Müşterileri arasında Ermenegildo Zegna, Stella McCartney, Hugo Boss, Paul & Shark, Eton, Canali, Zara, Massimo Dutti, Gucci, Paul Smith, Ted Baker and Max Mara gibi dünya moda devleri yer almaktadır.

Şirketin tasarım ofisinin geliştirdiği 300,000’in üzerinde kumaş desen  tasarımı on-line sipariş ve tedarik sistemi ile müşterilere  sunulmaktadır. Bunun yanı sıra Avrupa Birliğinin 2 yıl önce yürürlüğe  soktuğu “Better Cotton Initiative” politikasına uyum gösteren Söktaş
Tekstil, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim ile AB’ye ürün  tedarik eden pamuklu dokumacılar arasında avantajlı konuma geçmiştir.

Pandemi sonrasında Avrupa’daki önemli rakiplerinin bazıları üretimi  tamamen durdururken, bazıları ise üretimi kısma yoluna gitmişlerdir. İç pazarın payı düşük olmakla birlikte, Söktaş’la AB pazarında rekabet  edecek ölçekte ve kalitede üreticilerin sayısı da oldukça sınırlıdır.

Efeler Çiftliği– Türkiye ve Avrupa’nın en büyük süt üretim  çiftliklerinden birisi. Söktaş AŞ Aydın-Germencik’te kurulu olan ve 7,000 baş hayvan ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük süt  çiftliklerinden birisi olan Efeler Çiftliği'nin %84’üne sahiptir. İstanbul Portföy ise geçen yıl şirkete %16 pay ile ortak olmuştur.

Efeler Çiftliği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Hastalıktan Ari İşletme sertifikasına sahiptir. Bu sertifikaya sahip  işletmeler bakanlığın sığır ve Onaylı Süt Çiftliği desteklerinden  yararlanmaktadırlar. Efeler ayrıca AB’den “Onaylı Süt Çifliği”  sertifikasına sahiptir. Şirket 2021 yılında kendi markasıyla paketli  süt, peynir ve diğer süt ürünleri üretimine de başlayacaktır.

2020  yılında 25 milyon litre çiğ süt üreten Efeler Çiftliği dökme sütte Pınar Süt gibi sektör liderleri ve paketli ürünlerde ise Migros ile  çalışmaktadır. Üstün süt kalitesi (yüksek yağ oranı ve mikrobiyolojik  kalite) ile piyasa süt fiyatlarının %15-20 üzerinde fiyatlarla  ürünlerini satabilen Efeler, aynı zamanda Türkiye işlenmiş süt  mamulleri üretiminin yarısının yapıldığı Ege bölgesinde olmanın  avantajlarından yararlanmaktadır. Şirketin 2022 yılında halka arzının  planlanıyor olması da olumlu bir faktör olarak öne çıkmaktadır. 2021  yılı tekstil için dönüm yılı olmaya aday.

Pandemi sonrası global  tedarik zincirlerinde görülen sıkışma özellikle Avrupa pazarı için Türkiye’ye çok önemli fırsatlar sunmuştur. Bu bağlamda Türkiye’nin  toplam pamuklu dokuma ihracatı 2021 yılının ilk 4 ayında 193 milyon USD ile yıllardır görülmeyen bir seviyeye çıkmıştır. Tahminlerimize  göre 2021 yılı sonunda toplam pamuklu dokuma ihracatı 600 mn USD  seviyesini geçerek yıllık %40’ın üzerinde bir artış sergileyecektir.

2022-2023 döneminde 700 mn USD üzerine çıkmasını beklediğimiz toplam  ihracatın tarihsel tepe noktası olan 2005 yılı düzeyini de geçmesi  beklenmelidir.

Söktaş Tekstil yeni döneme yeni bir strateji ile girmektedir. 2018  yılı sonunda Hindistan’daki üretim tesislerini satan Söktaş üretim ve  satış süreçlerinde kapsamlı bir değişikliğe gitmiştir. Bu stratejik  değişimin ana hedeflerini 1) ürün gamı ve stoklarda sadeleşme 2) sıkı  maliyet kontrolü 3) ana pazarlara odaklanma ve 4) çevreye duyarlı/  sürdürülebilir (ESG) üretim oluşturmaktadır. 2021 yılının ikinci  çeyreğinde pandeminin etkisinin de azalmasıyla şirketin satışları  hızlı bir artış göstermiştir. 2021 yılı sonunda toplam satışların bir  önceki yıla göre TL bazında %60 (eur bazında %23) artarak 277 mn TL’ye  çıkacağını tahmin etmekteyiz. Şirketin ana pazarı olan AB’deki  rekabetçi konumunun güçlenmesi ve pandemi sonrası beklenen hızlı  toparlanma ile Söktaş’ın 2022 -2025 yılları arasında çok yüksek bir  performans göstermesini beklemekteyiz.

Söktaş’ın güncel piyasa değeri olumlu dinamikleri yansıtmıyor. Söktaş’ın tekstil ve süt çiftçiliği faaliyetlerini İNA ve benzer  şirket değerlemelerini kullanarak ayrı ayrı tahmin etmekteyiz. Bu  tahminlerin ima ettiği şirket değerinden güncel esas faaliyetlerle  ilişkisi olmayan, geçmiş yılların zararlarını finanse etmek için  kullanılan borçları düştükten sonra 641 milyon TL hedef şirket  değerine ulaşmaktayız. Hisse başına 8.2 TL hedef fiyat ile Söktaş  hissesi çin AL tavsiyesi vermekteyiz. 2022 yılı sonu için beklediğimiz VAFÖK tahminine göre 3.8x FD çarpanı ile işlem gören hisse fiyatının  şirketin kendi alanlarında lider konumunda olan iş kollarının gerçek  değerini yansıtmaktan çok uzak olduğunu düşünmekteyiz. Efeler
Çiftliğinin olası planlanan halka arzı ise şirketin içindeki gizli  değeri ortaya çıkarmada önemli bir katalist olacağına inanmaktayız. Şirket sermayesini %96.5 oranında bedelli artırarak 153.8 milyon TL’ye  yükseltme kararı almıştır."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar